Vista del Vapor Nou i dels horts de l'Escardívol, anys 10 del segle passat

A la fotografia podem veure el Vapor Nou, que en aquell temps s'havia venut a l'empresari Joan Bertrand

La fotografia procedeix de l'arxiu fotogràfic de Can Xercavins i fou presa als anys 10 del segle passat per Pere Xercavins. Va ser inclosa al calendari de l'any 2022 que va editar Efadós d'imatges antigues de Rubí. Ha estat acolorida per Josep Cornella.

A la part central de la fotografia podem veure el complex industrial anomenat del "Vapor Nou", que en aquell temps, concretament el 1914, s'havia venut a l'empresari Joan Bertrand per part del antics propietaris, els germans Ribas. La fàbrica continuaria amb la producció de material tèxtil. D'esquerra a dreta copsem la casa del director, del segle XIX, una nau alta i perpendicular al curs de la riera, que contenia els assecadors, i la nau principal, en sentit paral·lel a la riera, darrere de la qual es pot observar de manera clara la xemeneia que fumeja.

Si ens fixem en l'horitzó podem veure que a l'època en què va ser presa la fotografia, els camps de darrere la fàbrica eren coberts de vinyes, situades en mig de grans esvorancs del terreny avui en dia desapareguts i totalment edificats (és la Urbanització de Sant Jordi Park). S'hi pot veure també el camí que es dirigia a la zona de Ximelis.

Si tornem a baixar la mirada, ens adonarem que sota la fàbrica del Vapor Nou discorrien les aigües de la riera, que eren salvades pel pont penjant que podeu veure cap a l'esquerra. Va ser construït el 1897, quan eren encara amos d'aquesta indústria els germans Ribas, i servia per facilitar el pas de les persones treballadores a la instal·lació fabril. Va ser arrasat per les aigües de la riera el 1962.

Més avall, ja en primer terme de la imatge, apareixen els horts de l'Escardívol. Als anys 10 del segle XX encara eren camps de cultiu, però anys més tard s'hi anaren construint les primeres casetes fins que a la dècada dels 50 i 60 ja s'havia format tot un barri, anomenat de l'Escardívol, que seria devastat completament per la rierada. Avui en dia hi ha una rotonda.

Entre totes aquestes transformacions, tanmateix, el complex del Vapor Nou, avui en dia destinat a usos diversos, encara segueix en peu.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.