contingut promocionat
gencat fgc logo sempre endavant

 

 

Catalònica: una finestra oberta al patrimoni cultural de Catalunya

Recentment ha estat reconegut com a agregador oficial d’Europeana, i és l’únic de caràcter territorial que no correspon a un estat

Saps què és el Catalònica? És un portal web impulsat per la Biblioteca de Catalunya que indexa fons digitals i digitalitzats que es troben a biblioteques, arxius, museus i tota mena d’institucions de Catalunya. És a dir, un agregador de llibres, revistes i diaris, manuscrits, incunables, partitures, materials sonors, audiovisuals, objectes, pintures, fotografies i un llarg etcètera.

En altres paraules, Catalònica és la memòria cultural i del coneixement generat al nostre país, unida en un sol espai consultable. Una finestra a les col·leccions digitals de Catalunya que funciona també com a directori d’aquestes col·leccions, i facilita la participació en biblioteques i serveis digitals internacionals. Actualment, dona accés a més d’1,5 milions d’objectes digitals de 32 repositoris de Catalunya. Catalònica és fruit de la cooperació i de la voluntat de participació per a un objectiu comú: l’accés a la informació en obert i a l’abast de tothom.

Doncs ara, Catalònica ha passat a formar part d’Europeana, un web que uneix bona part dels fons europeus disponibles a la xarxa. La plataforma digital sobre patrimoni cultural europeu, desenvolupada per la Fundació Europeana −amb seu a la Haia i cofundada per la Unió Europea− en què participen institucions, investigadors, professors, estudiants i indústries culturals de més de 20 nacionalitats i que proporciona accés a més de 50 milions d’ítems. I això és notícia, perquè Catalunya disposa així d’un dels agregadors oficials que formen part d’Europeana, i l’únic de caràcter territorial que no correspon a un estat.

El reconeixement oficial de Catalònica com a agregador d’Europeana va tenir lloc al darrer Europeana Aggregators' Forum (EAF) celebrat el passat 2 de novembre a Budapest. Fins a finals de 2023, prop de 400.000 objectes digitals ja s’han incorporat a la biblioteca digital europea, que permet que els repositoris catalans que formen part de Catalònica incrementin el seu ús i la seva visibilitat. Aquesta xifra anirà creixent progressivament, posant així en valor, en un entorn europeu, la memòria cultural, social i científica generada per organitzacions de Catalunya. Institucions i entitats que al llarg dels anys han fet una gran aposta per l’accés obert.

En definitiva, una gran notícia del Departament de Cultura que situa a Catalunya al mateix nivell de la resta de països europeus pel que fa a donar a conèixer la nostra herència cultural i la nostra realitat més actual.  

Cultura a un clic

A través de Catalònica podem xafardejar un munt de repositoris que ens acosten al nostre patrimoni cultural. En alguns casos, són institucionals (generats per les universitats, administracions, etc.) i en d’altres, cooperatius. Així, per exemple, podem accedir a la producció científica, docent i institucional de la Universitat Autònoma de Barcelona, descobrir pergamins medievals de la Biblioteca de Catalunya, gaudir del repositori digital de la Filmoteca de Catalunya o navegar per la Cartoteca digital de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.