Conviure amb una ostomia

Infermeres estomaterapeutes expliquen el que comporta viure amb una ostomia

Una ostomia és un procediment quirúrgic  en el qual es deriva un òrgan intern a l’exterior a través de la paret abdominal, per tal d’eliminar la femta o l’orina

A l’Estat espanyol hi ha més de 70.000 pacients ostomitzats, als que se’ls hi ha realitzat una ostomia a conseqüència de malalties com el càncer de còlon, càncer de recte, càncer de bufeta, diverticulitis amb peritonitis, infarts intestinals, malalties intestinals inflamatòries, traumatismes greus, problemes anals complexos...

Una ostomia és un procediment quirúrgic  en el qual es deriva un òrgan intern a l’exterior a través de la paret abdominal, per tal d’eliminar la femta o l’orina. Un cop realitzada es necessita un dispositiu de recollida.

Les persones ostomitzades requereixen una atenció especialitzada durant el temps que portaran l’ostomia; si és temporal fins a la seva recuperació                                                                               -posteriorment es procedeix al tancament de l'obertura i a la unió de l'intestí de manera que es restableix el trànsit intestinal normal- o bé durant la resta de la seva vida quan resulta impossible restablir el trànsit intestinal.

Aquesta atenció especialitzada la proporcionen les infermeres estomaterapeutes, les professionals expertes en l'atenció, consell i assessorament en ostomies. Faciliten informació oral i escrita, aclareixen els dubtes referents a la cirurgia, la dieta, la higiene, el tipus de dispositius i altres particularitats de l'estoma.

També proporcionen educació sanitària al pacient i a la família o cuidador en el maneig dels diferents tipus de dispositius i el principal objectiu és aconseguir la plena autonomia del pacient, adaptant-se als canvis derivats de passar a viure amb una ostomia i contribuint a millorar la seva qualitat de vida.

La infermeria com a professió té, entre altres, la responsabilitat de la cura dels pacients ingressats a l’hospital, tractant-se de persones que mentre estan hospitalitzades es poden trobar en un estat de gran vulnerabilitat. Els professionals de la infermeria tenen les millors oportunitats i aptituds per aportar el costat més humà a l'atenció sanitària i per aquest motiu han de ser capaços de contribuir a humanitzar les cures del pacient.

En aquest sentit, les infermeres estomaterapeutes tenen l’objectiu de cuidar al pacient ostomitzat en totes les seves dimensions: físiques, psicològiques i socials, és a dir, desenvolupen un abordatge integral de la persona que no és altre cosa que la seva humanització.

A la Fundació Assistencial Mútua Terrassa es duu a terme un seguiment en tot el procés que realitza el pacient ostomitzat, des del moment del diagnòstic i durant tot el temps que haurà de portar l’ostomia. Donen recolzament i acompanyen a la persona en tot el procés; no únicament en el tema quirúrgic -en l’autocura- sinó que també intervenen a nivell més emocional conscients de la disminució de l’autoestima, els canvis en la imatge corporal o les alteracions en les relacions familiars, socials i laborals que sovint van associats a aquests processos.