Festa Major de Rubí, un èxit a reflexionar

M'agrada la Festa Major de Rubí, una Festa Major que és coneguda i reconeguda més enllà del límits municipals. Una Festa Major que va ser una aposta valenta a finals dels 70, amb persones al capdavant com en Jordi Margarit o Martí Pujol. En una època que la gent volia sortir al carrer per viure amb alegria una nova època de suposades llibertats, i que va esdevenir un símbol per a tots els rubinencs i rubinenques que, durant uns dies, es feien seus els carrers i places de la ciutat.

 

Des d'aquells inicis i fins avui poques coses han canviat en l'estructura de la Festa Major. I potser, després de tants anys, cal posar en qüestió alguns aspectes de la nostra festa, amb la voluntat de fer-la millor, adaptar-la a les nostres necessitats i a les nostres possibilitats, i viure-la d'una manera més participativa.

 

De vegades cal qüestionar algunes coses que es fan perquè "sempre s'ha fet així". De manera que és obligat pensar-hi. Tinc la sensació que, igual que passa amb la ciutat en el seu conjunt, la Festa Major necessita repensar-se, necessita un batzegada per seguir sent una bona Festa Major. Quin sentit té i què aporta tenir un mercat medieval en el carrer principal de la nostra ciutat? Vindrà més gent a la ciutat per això? Els rubinencs sortirem més per això? Quines possibilitats ens hipoteca aquest espai? Aquest és un espai que les ciutats destinen per fer les cercaviles, el seguici dels gegants, les Gitanes. O en alguns casos és un espai per fer la mostra d'entitats de la nostra ciutat. Les possibilitats són diverses.

 

Gaudim de diversos concerts de qualitat durant la Festa Major en algunes places i espais ja consolidats. I en tenim un de molt i molt gran que concentra milers i milers de persones a l'Escardívol. Què ens aporta una concentració tan gran de gent? Podem seguir gaudint de l'Escardívol, de la Nit Golfa, sense que vingui mitja comarca a la nostra ciutat? Segur que existeixen alternatives organitzatives i de propostes musicals diferent a l'actual format. Personalment gaudeixo molt amb orquestres de versions, més econòmiques i destinades a un públic més ampli.

 

D'aquí a uns anys comptarem amb el gran de Parc de Ca n'Oriol, seguint la proposta que hem plantejat des d'Esquerra de reforma i millor d'aquest gran pulmó verd de la ciutat. Aquest nou espai també ens aportarà noves oportunitats i noves maneres de viure la festa.

 

De la Festa Major, o de les Festes Majors, una de les característiques més importants és la participació activa de la seva gent. Aquesta participació pot ser de forma passiva, com per exemple sent espectador de concerts o d'activitats. O bé de manera activa, com així ho fan els membres de moltes entitats, persones avesades a participar activament en el dia a dia de la ciutat. Però en canvi, la nostra Festa Major no destaca per la participació de la ciutadania de manera activa. Aquest fenomen s'ha intentat revertir en Festes Majors com la de Gràcia, de quina manera? Doncs organitzant activitats com l'estirada de corda que realitza Òmnium, o bé el triangular de bàsquet del CB Sant Jordi, on són els ciutadans els protagonistes de la festa. Caldria més activitats d'aquestes, com per exemple una gimcana infantil, o una gimcana per a adults, o potenciar la baixada d'andròmines, o fer concursos de truita de patates, o concursos del que sigui, però que tots en siguem els protagonistes.

 

No seré jo qui digui com ha de ser la festa, però sí que ens pertoca reflexionar, pensar-hi i repensar la nostra Festa Major. Una comissió, un grup d'experts, veïns i veïnes, entitats, tots hi hem de poder participar i poder dir la nostra.

 

Finalment, no puc acabar sense mostrar certa decepció amb la brutícia que genera la Festa Major. Un aspecte difícil de solucionar però en el que cal treballar-hi. Papereres plenes, brutícia per terra, contenidors desbordats. Hem de fer prendre consciència que no tot s'hi val, estem donant per suposat i estem acceptant que això forma part de la festa major, i no és així.