No a la guerra!

"Els costos d'un conflicte seran clarament majors per a Europa que per als EUA", opina Josep M. Pijuan

Què se'ns ha perdut a Ucraïna? Aquesta és una pregunta habitual que ens fem molts ciutadans davant el temor de veure'ns involucrats en un conflicte de conseqüències avui difícils de calibrar.

S'acostuma a argumentar que Ucraïna no és membre de la Unió Europea ni pertany a l'Aliança Atlàntica OTAN i que, per tant, no tenim cap altra obligació que considerar-ho perquè hem de ser solidaris, que ja és molt.

Per què hem d'anar a defensar a Ucraïna? Potser per defensar l'arribada d'uns fons europeus, d'estar sota el paraigua del Banc Central Europeu o de transferir la nostra seguretat a uns altres? Quina és la nostra inseguretat amenaçada per Rússia? Senzillament cap. Quina és la inseguretat de socis i aliats? Evidentment, la dels EUA que sempre han de posar el nas més enllà d'on se'ls demana i després han de demanar que els altres, els països europeus, els hi treguin les castanyes del foc.

Per què sempre hem de seguir els dictats que marca els EUA?

Per què hem de ser còmplices de les amenaces dels EUA amb relació a Rússia?

No és lògic, "Rússia mereixi respecte", com deia el vicealmirall alemany Kay-Achim Schönbach.

Què fan els EUA i Gran Bretanya ensinistrant les tropes ucraïneses?

Què dirien aquests països si Rússia portés el seu armament a Cuba o Veneçuela com fa l'OTAN/EUA als expaïsos de l'òrbita occidental frontera amb Rússia?

Per què encara es manté un organisme tan arcaic com l'OTAN? No seria el moment de la seva dissolució?

Per què hem de defensar el comerç del gas liquat dels EUA? Què és el que ens volem vendre als europeus i que han de portar amb vaixells que resulten molt més cars que el gas rus que arriba pels gasoductes? Això només comporta un encariment addicional del gas, que és letal per a la indústria, els fertilitzants i en definitiva pel conjunt de la ciutadania europea.

Desgraciadament, aquesta és la política que s'impulsa des dels EUA i que té suport en alguns països d'Europa, entre ells el Govern Espanyol, quina vergonya!

És d'esperar i desitjable que es doni un marge a la diplomàcia per a trobar una sortida a l'actual situació, sense haver d'acceptar els fets consumats, basats en l'amenaça militar.

Ha d'evitar-se el conflicte.

Els costos d'un conflicte seran clarament majors per a Europa que per als EUA (ells com sempre juguen en camp contrari), donada la dependència energètica, que és la nostra major fragilitat econòmica. Europa ha de calibrar si tots aquests costos són superiors als que es derivarien de l'acceptació "de facto" d'un ordre mundial en el qual els valors de la convivència, col·laboració, cooperació, solidaritat i pau fossin de caràcter universal, i aquests valors ens concerneixen més directament del que els hi pugui semblar als països europeus.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.