Rubí fa pampallugues

"El límit de l’oblit ens el trobem en l’edifici Ressò, prototip i exemple d’edifici on es contemplen moltes solucions a l’estalvi d’energia"

Al meu poble es vanten d’un projecte anomenat Rubí Brilla. Hi ha unanimitat en el fet que és un bon projecte, ningú el critica, però potser serà hora, no de desdenyar-lo, però sí d’esquilar-lo un xic. Va néixer ja fa uns anys amb una vocació política de fer-ne una llançadora de la ciutat. Tècnicament era (és) molt bo, nivell que anaven pel món ensenyant les seves bondats. Consistia, i encara ho fa, en aplicar una metodologia per fer que els consums energètics fossin els més baixos possibles. Primer va experimentar amb èxit en les instal·lacions municipals, per aplicar-ho immediatament al món privat. Fins i tot cada any organitza un congrés amb molta participació d’arreu de Catalunya i de l’Estat i gaudeix de força èxit. He de reconèixer que té un bon màrqueting.

Per què m’atreveixo a posar dubtes en un pla tan exitós, aclamat fins i tot per l’oposició (ai els polítics que no se n’assabenten!) Primer, perquè ha perdut pistonada -marxa de les ànimes?, pandèmia?- i segon, perquè ha oblidat, des del primer moment, un factor essencial en l’estalvi energètic: el disseny dels edificis.

Una cosa tan beneita i tan poc valorada és el principal causant que la factura energètica sigui el doble en calefacció a l’hivern i el doble en aire condicionat a l’estiu. Que a Rubí Brilla sí que se n’ha parlat i s’ha fet alguna insinuació, potser, però no hem vist cap gest potent de cara a la ciutadania per incidir en aquest aspecte: des d’explicar a les comunitats d’autoconsum que abans de consumir cal prendre mesures prèvies aïllant i modificant els seus immobles, fins a fer-ne tallers d’aprenentatge per professionals. Si es fa un congrés per una cosa, també es pot fer per un altre. És aquí on m’atreveixo a dir que brilla intermitentment (ara si ara no) i ho resumeixo en fer pampallugues.

El límit de l’oblit ens el trobem en l’edifici Ressò, prototip i exemple d’edifici on es contemplen moltes solucions a l’estalvi d’energia basat en el seu disseny físic. Ningú, ni govern (els de la inacció) ni oposició (els del ridícul) n’han fet cap esment. Com sempre hi haurà qui dirà que no està deixat, que encara no hi ha okupes i que físicament es manté. No em refereixo a aquest tipus d’abandó que ja seria el súmmum. Aquest edifici ve de rebre premis en un dels certàmens més importants del món en sostenibilitat l’any 2016. Està pensat per fer un canvi de cultura, el confort absolut no existeix: ha de tenir límits. A l’hivern es tracti de no anar amb samarreta a dins de casa i a l’estiu de no portar "rebequeta".

Cerca la proactivitat, cal generar corrents d’aire quan fa calor o aprofitar l’efecte hivernacle quan fa fred. Si no es fan, com és el cas, no funciona. Avui a les reunions de les urbanitzacions (ús actual) els sembla que allò és una andròmina feta amb plàstics, fustes i ferros, producte de la inventiva d’una colla de joves visionaris i desconeixen el seu veritable valor, sobretot perquè no se li dona l’ús adequat. S’ha usat com un recinte més de concepció arcaica, sense entendre que correspon a una nova (o no tan nova) forma de compartir els espais comunitaris que comporta la participació activa dels seus usuaris.

Els que el van dissenyar professors i alumnes de l’Escola d’Arquitectura del Vallès creien tant en ell que van demanar no estar connectats a cap xarxa energètica, fins i tot van proposar que el lloc formés part del campus de la UPC per donar-hi classes i els alumnes veiessin directament com funcionaven les formes pensades per alleugerir despeses energètiques. Rubí, que sempre havia volgut que alguna universitat tingués un peu a la seva ciutat, ho va deixar escapar, ningú va dir res, uns per poca sensibilitat (els d’inacció) i altres perquè no se n’assabentaven (els del ridícul). O potser les formes i materials del trasto semblen de poc glamur per a les grans ambicions dels nostres manaires.

Per cert, quan s’encenen les llums de Nadal, Rubí Brilla?

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.