Un món millor comença a casa teva. Recicla!

Segons l'efecte papallona, petits actes o variacions en les condicions inicials poden produir grans canvis en el comportament del sistema a llarg termini. La reflexió de la teoria del caos determina que som o podem ser artífexs, amb accions senzilles, d'aconseguir canviar les regles i alterar, d'aquesta manera, el resultat. Reduir i triar serien bons exemples d'aquests actes que, significant poc, aconsegueixen molt.

 

Així, amb determinació de millora, amb voluntat d'obtenir la pedagogia que tu i jo, a casa, podem posar ordre, colors i sentits a la selecció de residus, s'inicia corporativament una campanya anomenada "Recicla!", que busca, entre altres objectius, incrementar els percentatges de recollida selectiva, donar a conèixer els serveis per a la correcta selecció i disposició de residus i promoure hàbits ambientalment sostenibles, quant a la selecció de residus.

 

Lavoisier ens dictava, com a regla universal, que: "Res es crea, res es destrueix, tot es transforma", i és aquí on comença el protagonisme que tots tenim a l'hora d'incidir en aquesta transformació. Generant menys residus i valoritzant-ne la selecció, com a recursos generats, contribuirem a fer del nostre entorn un medi molt més saludable i un territori molt més sostenible.

 

Les administracions hem de treballar per cultivar models de gestió de residus facilitadors per a la missió d'eficiència a la qual volem arribar, accionant la recollida selectiva. Sabem el nord, però és un camí a fer plegats.

 

S'han de conciliar factors de fiscalitat amb la importància que ens aporta la identificació de l'usuari, fora i dintre de l'àmbit domèstic, petits i grans productors generadors de residus. Vistes experiències, a les ciutats, la tecnologia jugarà un paper rellevant. S'estudien i són realitat sistemes intel·ligents per detectar aprofitaments i mals usos.

 

Tots els avenços són benvinguts, però no seran la solució total; són eines d'ajuda, tinguem-ho clar. Fan falta voluntats individuals per fer la millora global. Cal trobar consensos plurals de concepte i repte a l'hora d'estudiar, dissenyar i implantar canvis de model, sent conscients que els tempos i les fórmules no atribueixen èxits per igual.

 

El que sí que s'ha de fer, ara ja, sense excuses (i ho tenim a mà), és incidir en la reducció del malbaratament alimentari i en el foment del triatge. Sense buscar culpables únics, perquè afecta tota la cadena: productor – consumidor – productor. Cal consciència ciutadana per a la reducció i selecció dels residus com a acte d'inèrcia necessari per fer créixer brots d'un lloc millor on viure, que transformem i que comença a casa teva.

 

Un món, casa de totes i tots.

 

Moisés Rodríguez

Regidor de Medi Ambient