Com reduïm l'estrès en el nostre gos quan llencen petards?

Cada any milers de gossos fugen aterrats pel soroll dels petards, amb el conseqüent risc d'atropellament o desaparició

Els petards són un veritable malson per a la majoria de gossos i els seus propietaris. Encara que hi ha excepcions entre alguns amics de quatre potes, l'estrèpit dels petards els hi provoca por, estrès, palpitacions, ganes d'amagar-se, inapetència i un estat d'alerta constant.

No hi ha cap estudi oficial a Catalunya però moltes associacions i partits animalistes alerten que cada any milers de gossos fugen aterrats pel soroll dels petards, amb el conseqüent risc d'atropellament o desaparició.

Molts propietaris de mascotes prefereixen marxar fora, sobretot durant la revetlla de Sant Joan, però la imprevisibilitat dels petards durant els mesos de juny i juliol és un factor clau que cal tenir en compte.

Per aquest motiu és important portar sempre al gos lligat quan anem pel carrer i evitar llocs susceptibles de pirotècnia. Encara que això no li evitarà l'ensurt podrem impedir que marxi fugint com a conseqüència de la por.

En aquest sentit, les teràpies de xoc són poc útils i està comprovat que obligar-los a sortir al carrer quan hi ha petards o exposar-los directament a aquest estímul pot acabar agreujant el trauma.

Un altre dels consells que sempre donen els etòlegs és evitar renyar-los per tenir por als petards però tampoc donar-los carícies o consolar-los. D'aquesta manera no reforcem aquest comportament ni els hi fem creure que tenir por està bé.

Què fem per calmar el nostre gos?

  • Per al propietari d'un gos és difícil no passar-ho també malament quan veu el patiment de la seva mascota. Tot i això, el més recomanable és mantenir-se calmat i deixar que el gos trobi un lloc dins la llar on se senti segur, com sota el llit, la taula, a la banyera o en un racó que li agradi.
  • Si tanquem finestres i persianes esmorteirem el soroll dels petards de l'exterior.  A més, encendre la ràdio o el televisor també ens ajudarà a camuflar els esclats. La presència del propietari dins la llar sempre produirà un efecte beneficiós per a la seva mascota, que se sentirà més acompanyada.
  • En el mercat cada vegada hi ha més productes naturals específics, en forma de llaminadura o comprimit, que els ajuden a relaxar-se i tenen un efecte acumulatiu, per la qual cosa és molt important que se’ls comencin a prendre setmanes abans.
  • En casos extrems on el gos es veu sobrepassat per la situació de por i estrès que li generen els petards cal parlar amb un veterinari, perquè aconselli o recepti el més adient.

Per últim, cal recordar que els propietaris de gossos i altres animals de companyia tenen l'obligació d'atendre'ls i assegurar el seu benestar, però les persones que llencen petards ho han de fer de forma responsable, mai a prop o contra cap altre ésser viu

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.