Rubí es consolida com a una ciutat cardioprotegida

El municipi compta amb 34 desfibril·ladors repartits a diferents punts estratègics

Rubí es consolida com a una ciutat cardioprotegida gràcies a les campanyes que es fan des del consistori de la utilització i ubicació dels 34 desfibril·ladors (DEA) repartits a diferents punts estratègics del municipi. Amb aquests aparells electrònics, es pot diagnosticar d'una manera ràpida i senzilla una parada cardiorespiratòria o una taquicàrdia.

Els aparells estan ubicats a diferents zones de Rubí a l'abast de tota la ciutadania, i la seva proliferació a diferents punts del municipi, fa que es pugui salvar vides per qüestió de segons. Els desfibril·ladors són gestionats per l'empresa Caryosa, que es fa responsable del seu manteniment i reposició en cas que es trenquin o es facin malbé. Són dispositius fàcils d'utilitzar, ja que un cop oberts, indiquen a l'usuari quins són els passos a seguir d'una manera senzilla i entenedora.

Què es fa en cas d'aturada cardiorespiratòria? 

L'Ajuntament de Rubí ha habilitat a la seva web una sèrie d'explicacions de com s'ha d'actuar en cas d'aturada cardiorespiratòria. Són 9 passos molt senzills, que passen a com s'han d'uilitzar aquests desfibril·ladors. 

1. Apropar-se a la persona i comprovar si respira. 

2. Cal demanar ajudar a les persones del voltant i trucar al 112. És recomanable realitzar aquesta acció mentre un va a buscar el desfibril·lador més proper. Si algú està ajudant, el millor és que cadascú faci una cosa.

3. A l'estar davant del desfibril·lador (DEA), cal obrir la caixa i portar-lo fins la víctima. 

4. Al lloc on està la persona que pateix l'aturada, cal obrir la tapa de l’aparell i escoltar i seguir les instruccions que dona la locució.

5. El primer pas és descobrir el pit de la víctima.

6. Després, cal agafar els pegats (els elèctrodes), desenganxar-los i col·locar-los sobre el tors de la persona afectada. Un, el que es prefereixi, s’ha de posar a la part dreta, sobre el pit (per sobre el mugró). L’altre va situat a l’esquerra, per sota el pit, a la zona de les costelles.

7. Quan ho digui el dispositiu, cal apartar-se de la víctima perquè el DEA faci la descàrrega elèctrica.

8. Si la persona recupera la consciència, només  queda esperar els serveis mèdics. Si no és així, el DEA segueix monitorant el pacient i indicant els passos a seguir. L’aparell determina si calen noves descàrregues i, de ser així, les va administrant, sempre amb previ avís. Les persones que en tinguin nocions, poden fer massatge cardiorespiratori entre una i altra descàrrega.

9. L’últim pas és esperar l’arribada de l’assistència mèdica i explicar-los la situació. Ells s’enduran el DEA, ja que conté informació de les constants del pacient.

Pots consultar el plànol dels desfibril·ladors aquí

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.