Aleix Villatoro: “S’ha de tenir humor sempre, no només per fer política sinó per sobreviure”

Aleix Villatoro i Joan Manuel Tresserras presenten el segon llibre de Raül Romeva, ‘Des del banc dels acusats’, a Rubí

Aquest dimecres a la tarda, el Racó del llibre de Rubí ha comptat amb la presència d’Aleix Villatoro i Joan Manuel Tresserras. Ambdós han presentat el segon llibre escrit per Raül Romeva des de la presó, ‘Des del banc dels acusats’.

Joan Manuel Tresserras, professor en comunicació i exconseller de Cultura, ha explicat que el llibre del Raül Romeva és el resultat “de les llargues estones escoltant la farsa del judici”. Després de publicar un llibre més polític, la darrera obra de Raül Romeva, que continua en presó des del 23 de març de 2018, és un recull gràfic, amb un seguiment cronològic del judici a través dels seus dibuixos, “de vegades més caricatura, d’altres més realista” dels dies que es van viure.

Aleix Villatoro, que actualment és secretari general de la conselleria d’Acció Exterior, ha explicat que “el fet que estiguem presentant aquí un llibre és fruit d’una anomalia, normalment els llibres els presenten els autors. Per raons òbvies l’autor no pot venir i el propi Raül ens ho ha demanat”.

 

Villatoro ha destacat el to humorístic que Romeva li dóna en el seu llibre malgrat les circumstàncies personals que està vivint. “S’ha de tenir humor sempre, no només per fer política sinó per sobreviure. I segurament l’humor desemmascara situacions d’injustícia que sense humor costaria més de veure”.

Preguntats per com es troba anímicament en Raül Romeva, l’Aleix Villatoro ha explicat que “tot i que a la presó no s’hi està bé, tant el Raül com la resta de presos i preses polítiques són conscients que la presó no deixa de ser una eina política. És una evidència que hi ha un conflicte polític i ells són l’evidència palmària. Estan forts, actius, compromesos, la presó no els ha debilitat sinó que els ha fet més forts”.

Villatoro ha argumentat que la repressió no és la manera d’acabar amb un moviment “popular, legítim, pacífic”, de més de dos milions de persones que volen una república catalana. Tresserras també ha destacat l’estreta relació de Raül Romeva amb Oriol Junqueras i la seva connexió intel·lectual i política. Treserras ha assegureta que “s’han influït molt mútuament en una situació tan complexa”.