La Festa dels Xatos es trasllada a l'església de Sant Pere per la Covid-19

La celebració tindrà lloc el dilluns 24 de maig i hi haurà tres úniques activitats

El tradicional Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos, que se celebra a Rubí per Pasqua Granada, tornarà aquest any però a l'església de Sant Pere, en lloc de l'esplanada de l'ermita de Sant Muç, com s'ha fet sempre. La celebració tindrà lloc el dilluns 24 de maig i hi haurà tres úniques activitats: la missa en honor de Sant Muç, el Ball d'Homenatge de l'Esbart Dansaire de Rubí i un concert de sardanes. 

L'Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos representen una de les cites més importants de la cultura popular de la ciutat però l'any passat la pandèmia va impedir la seva celebració. Enguany, l'Ajuntament, l'Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana i la parròquia de Sant Pere col·laboren en l'organització d'aquest acte. Tot i que el context actual de pandèmia impedeix celebrar la festa en el seu format habitual, les entitats organitzadores han volgut que tornés a ser present al calendari festiu, amb la intenció de mantenir vives les tradicions i recuperar el protagonisme de la cultura popular i tradicional, malgrat la Covid-19

 

Així doncs, la celebració es farà íntegrament a l'església de Sant Pere i començarà a les 10 h amb l'habitual missa en honor de Sant Muç, a la qual es podrà accedir lliurement respectant les limitacions d'aforament establertes per als actes de culte.

A les 11.30 h, com a novetat, l'Esbart Dansaire de Rubí oferirà el Ball d'Homenatge i, a continuació, tindrà lloc un concert de sardanes a càrrec de la Cobla Jovenívola de Sabadell, en substitució de l'habitual audició. Per poder presenciar el ball de l'Esbart i el concert de sardanes, serà imprescindible inscriure's prèviament a través del correu [email protected] i presentar emplenada la corresponent declaració responsable.

Una festa del segle XIX

La Festa dels Xatos és una vella tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien en romiatge des de Barcelona, cada Pasqua Granada, armades amb culleres, forquilles i ganivets de fusta gegants per retre homenatge a Sant Muç. Amb el pas dels anys, la celebració va caure en l'oblit fins que el 1986, coincidint amb la commemoració del mil·lenari de la ciutat, es va acabar recuperant.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.