La Fura dels Baus dissenya la vela del seu vaixell ecologista i feminista a Rubí

L’empresa Bound4Blue ha creat un prototip de vela rígida plegable a Rubí per a l'econau de La Fura dels Baus

La Naumon és el nom del vaixell o ‘econau’ que neix de la unió entre actors, inventors, científics i persones que es mouen per raons humanitàries.

En aquest nou projecte, cofinançat per la Unió Europea, es barreja l’espectacle amb la causa humanitària. L’art el posa La Fura dels Baus i la tecnologia per dissenyar la primera vela rígida capaç de plegar-se és obra de l’empresa catalano-càntabra Bound4blue, amb seu a Rubí. Però encara hi ha més, perquè també col·labora el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’organització humanitària Los 18.

La Naumon (nau del món) impulsa l’objectiu ecologista, sostenible i feminista. Ara es troba a les drassanes de Santander i s’espera que estigui acabada a finals d’aquest Nadal. Un cop estigui al mar vol anar a ports amics i fer la volta al món per commemorar els 500 anys d’expedició d’Elcano.

Recreació final de La Naumon, l'econau de La Fura dels Baus

La nau de la Fura dels Baus serà de molts colors i un dels elements més destacats serà la vela rígida plegable que portarà incorporada, el prototip de la qual s’ha dissenyat a Rubí. Per a José Miguel Bermúdez, un dels fundadors de Bound4blue, aquesta vela rígida amb capacitat plegable és molt útil en cas de navegar per llocs molt estrets o quan la nau hagi de passar per sota d’algun pont. “A més té un sistema de control autònom, funciona sola i estalvia combustible. Entre un cinc per cent com a mínim i fins a un 30 per cent en els millors dels casos”, referint-se a factors com el vent i altres elements marítims que faciliten la navegació.

Carlus Padrissa és un dels sis directors de La Fura dels Baus i l’ànima d’aquest nou projecte que continua la línia transgressora de la companyia, creadora de l’emblemàtic Ésser del mil·lenni i d’un enorme vaixell que creuava un mar de voluntaris que simulaven les ones a les Olimpíades de Barcelona.

Per a Padrissa, “si el planeta el comparem amb un vaixell, estem fent aigües. O remem en la mateixa direcció o això s’enfonsa”. I ha destacat sobre el projecte de La Naumon que “volem conscienciar, crear màrqueting cultural”.

En aquest mateix sentit, José Luis Pelegrí, director d’estudis del centre del mar del CSIC, ha declarat que “l’escenari cap al qual anem és catastròfic. Ens enfrontem al canvi climàtic i els oceans són els gran termòstats capaços d’absorbir els gasos d’efecte hivernacle. Es tracta d’un projecte per despertar consciències”.

Per últim, Héctor Garcia, component de l’organització humanitària Los 18, de Sevilla, i amb l’objectiu de complir els 17 objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU, ha recordat que “cal ajudar a les persones que no són tan privilegiades com nosaltres. Tots anem en el mateix vaixell”.

La nau de l’empresa Bound4blue, a Rubí, ha estat el lloc escollit per oficialitzar el protocol d’actuació de l’econau cultural Naumon.