L'obra del fotògraf Pere Català i Pic es podrà veure al Museu Municipal Castell

La mostra, amb 38 obres, es podrà veure a partir d'aquest d'aquest dijous

La nova temporada del Museu Municipal Castell (MMUC) s'iniciarà aquest dijous 4 de març amb l’exposició Pere Català i Pic. Fotografia, patrimoni i avantguarda. La mostra ofereix un recorregut per la trajectòria personal i fotogràfica de l'autor del famós cartell Aixafem el feixisme.

Pere Català i Pic (Valls, 1889 – Barcelona, 1971) es va guanyar la vida com a retratista a Valls i Montblanc, però també es va implicar a través del seu ofici en la recuperació del patrimoni arquitectònic i de la cultura popular de la zona. Va contribuir a la modernització dels pobles de l’interior de Catalunya, promovent el turisme, l’organització dels treballadors i les millores de les infraestructures econòmiques, socials i culturals.

Seduït per l’avanguarda parisenca, va introduir la fotografia i el pensament psicològic en la publicitat. Juntament amb Jaume Miravitlles, va participar en la creació del Comissariat de Propaganda de la Generalitat i va ser-ne el cap d’Edicions. Durant aquells anys, va publicar més de 200 obres amb què va difondre a l'exterior la tasca constructiva de la República i va intentar infondre ànims als combatents.

Amb l'arribada del franquisme, Català i Pic va viure a l'exili interior. Tancat a casa, va escriure una literatura que ens ajuda a entendre la seva vida. Quan va poder reprendre la seva activitat professional, es va convertir en un dels principals fotògrafs de la reindustrialització i en un pioner en la introducció comercial de la fotografia en color a Catalunya i Espanya. Va treballar com a fotògraf i publicista per a les principals marques de l'època i per a tota mena d'artistes.

 

La mostra que es podrà veure a partir d'aquest dijous al MMUC reivindica aquestes i altres facetes de Català i Pic a través de 38 obres distribuïdes en tres grans àmbits: 1915-1932. Cal retratista1932-1939. La República i la guerra; i 1939-1971. Postguerra, industrialització, literatura. L'exposició, comissariada per Pablo Giori, es podrà visitar fins al 16 de maig.

Víctor Mateo, a l'Aula Cultural

Aquest mateix dijous, l'Espai Expositiu Aula Cultural inaugura una altra exposició: Víctor Mateo. Obra pictòrica, que es podrà visitar fins al 2 de maig.

L’artista (Tànger, 1945), reconegut pintor espanyol, es va formar artísticament al Canadà sota la influència de l'Action Painting i l'expressionisme abstracte. Mateo es caracteritza per expressar sense límits les preocupacions més vivencials, utilitzant la pintura com a llenguatge dels sentiments. Fidel als principis bàsics del llenguatge no representatiu, la seva pintura se submergeix en la pròpia essència.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.