Pobresa, habitatge i immigració: els eixos de la nova programació de l’Aula d’Extensió Universitària

L’Aula d’Extensió Universitària de Rubí avança la programació de l’últim trimestre de l’any

L’activitat de l’Aula d’Extensió Universitària de Rubí (AEUR) es reprèn a l’octubre amb noves activitats i seminaris que es basen en la problemàtica actual de la nostra societat: pobresa, habitatge i immigració.

La directora i productora Isona Passola, serà l’encarregada de realitzar l’acte inaugural del nou curs 2019-2010 el proper 26 de setembre a l’Ateneu de Rubí. L’ocasió servirà perquè la directora de pel·lícules com ‘Pa negre’ o ‘Incerta glòria’, mostri el seu parer sobre la situació actual del cinema en català.

Rosa Maria Andrés, presidenta de l’AEUR, considera que l’entitat cultural i educativa gaudeix de “bona salut i ja hem arribat a una certa consolidació d’activitats i coneixença”. Tot i això, la vicepresidenta Montse Sánchez, ha assegurat que volen ampliar el nombre de socis, actualment 120, i atraure a una major part de la ciutadania a les xerrades i seminaris que s’organitzen a l’Ateneu, de caràcter gratuït.

Membres de l'AEUR a una sala de l'Ateneu de Rubí

Rosa Maria Andrés també ha avançat la participació de l’AEUR en el 8è Congrès de la Gent Gran de Catalunya, en nom de Rubí i que l’objectiu d’enguany és “fer xarxes i buscar relacions amb altres entitats similars, complementant-nos. Volem més contacte amb associacions de veïns.

En aquest sentit, i preguntats per l’assistència d’un públic més jove a les activitats organitzades per l’AEUR, Montse Sánchez ha reconegut que “quan veiem que hi ha activitats que podrien ser útils convidem a instituts tot i que encara venen pocs.

Una d’aquestes conferències que poden interessar a un públic més jove és, per exemple, la del dilluns 16 de desembre, dedicada als 100 anys del naixement de Manuel de Pedrolo, autor de la reconeguda obra ‘Mecanoscrit del segon origen’, i que tindrà lloc a la Biblioteca Mestre Martí Tauler de Rubí.

L’Aula d’Extensió Universitària de Rubí també té previst organitzar dues sortides guiades al barri de Sant Antoni de Barcelona, per visitar la Fàbrica Mòritz, el 17 d’octubre, i una visita cultural a Lleida el 14 de novembre.


Conferències sobre pobresa, gentrificació i migració

Els seminaris s’organitzen a l’Ateneu de Rubí i són gratuïts. Es requereix inscripció prèvia ja que les són places limitades:

- ‘Dimensió de la pobresa i processos d’inclusió’, dijous 3 d'octubre a les 18 h. A càrrec de Xavi Martínez, diplomat en Treball Social i Màster en Gerontologia Social.

Xavi Martínez, per la seva experiència professional en diferents entitats de lluita contra la pobresa i l'exclusió social  i de participació en moviments socials com les Oficines de Drets Socials i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, ens  donarà una visió de la dimensió de la pobresa i dels processos d'inclusió a Catalunya.

- ‘Habitatge: la gentrificació, transformació física, econòmica i cultural d’un barri’, dijous 7 de novembre a les 18 h. A càrrec d'Itziar González, arquitecta, ex-regidora del districte de Ciutat Vella de Barcelona. Activista política catalana, impulsora de Parlament Ciutadà, fundadora de l'Institut Cartogràfic de la Revolta i autora del llibre "Revoltes". Mediadora amb èxits en processos de participació i resolució de conflictes en l'espai públic.

La seva exposició versarà sobre els efectes de la  gentrificació, és a dir, la reconversió d'edificis vells o antics habitats per classes modestes, en habitatges restaurats o modificats, que incrementen el  seu valor, cosa que, a la llarga, acaba expulsant els antics habitants i origina la transformació física, econòmica, social i cultural d'un barri d'una ciutat gran, i fins i tot, de poblacions rurals. 

- Taula rodona: ‘Migració a Catalunya: entre el discurs de l’odi i l’acollida’, dijous 12 de desembre a les 18 h. Andreu Domingo i Valls, doctor en Sociologia, investigador i subdirector del Centre d'Estudis Demogràfics a la UAB. Investigador principal del Grup d'Estudis de Demografia i Migracions. Especialitzat en immigració internacional i formació de família.

Amadou Bocar Sam Daff (Senegal 1961 i vint-i-cinc anys a Catalunya). Mediador intercultural, és tot un referent per a la comunitat africana i li ha valgut la Medalla d'Or al Mèrit Cívic de l'Ajuntament de Barcelona. És president de la Coordinadora d'Associacions de Senegalesos de Catalunya,  entre d'altres, i ha publicat  La perla negra (2019).

Els ponents ens exposaran dos aspectes complementaris sobre el fet de la immigració a Catalunya: el de la seva influència en la conformació de la Catalunya actual, i el relacionat amb la problemàtica de la immigració estrangera, la sensibilització i la defensa dels Drets Humans. Rememorem el dia del migrant (18 de desembre), establert per les Nacions Unides.