El voluntariat per la llengua pretén impulsar l’ús del català a Rubí

La iniciativa reuneix parelles per practicar el català i alhora fer diverses activitats, com anar a veure l’obra Escape Room o anar a buscar bolets

Aquest dilluns s’ha presentat a la Biblioteca Mestre Martí Tauler la 31a edició del voluntariat per la llengua, que impulsa el Servei Local de Català amb el suport de l’Ajuntament de Rubí.

L’acte, que ha comptat amb la presència del regidor d’Educació, Víctor García Correas, i la regidora de Comunicació, Annabel Cuesta Fabré, ha reunit algunes de les parelles que ja s’han inscrit al programa i que durant aquest curs es trobaran per practicar català.

Diverses activitats per aprendre català

A més de les hores de conversa, les parelles també podran fer d’activitats paral·leles com les sessions del Club de Lectura Fàcil que tenen lloc a la biblioteca cada dijous; assistir a La Sala Teatre Municipal per veure l’obra ‘Escape Room,’ una excursió d’un dia per l’entorn de Rubí per conèixer bolets amb la col·laboració del Centre Excursionista de Rubí (CER) i diferents propostes de ludoteca que s’emmarcaran dins de les activitats de Nadal.

 

Es tracta, en tots els casos, de propostes que volen promoure l’ús social del català més enllà de les classes i alhora serveixen per crear vincles entre la comunitat. “Les llengües cohesionen les societats només si les fem servir i la salut d'una llengua es mesura per l'actitud activa dels parlants més que no pas pels coneixements passius que se'n poden tenir”, ha assegurat Víctor García.

El voluntariat per la llengua té com a objectiu fomentar l’ús social del català mitjançant les figures del voluntari, que el parla fluidament, i l’aprenent, que en té coneixements bàsics i vol millorar-ne la parla. Les parelles lingüístiques es reuneixen de manera regular per conversar en català i compartir activitats de lleure, com ara sortides culturals i tallers. El programa, a més, compta amb la col·laboració d’entitats locals i establiments comercials i de restauració que garanteixen que les persones participants del voluntariat per la llengua seran atesos en català, encara que el parlin amb dificultat.