Reempresa salva 8 empreses i 14 llocs de treball a Rubí el 2019

La jubilació, principal motiu de cessió i venda dels negocis

El centre Reempresa de Catalunya, el mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses que la patronal Cecot i Autoocupació van posar en marxa l’any 2011, ha evitat el tancament de més de 620 empreses durant el 2019 al conjunt de Catalunya. En el cas de Rubí, ha salvat 8 empreses i ha salvaguardat 14 llocs de treball.

Segons dades de Reempresa, la inversió induïda a Rubí l’any passat ha estat de 151.500 euros. Si fixem la mirada enrere, des del 2011 hi ha hagut a la ciutat 33 casos de cessions de negoci i una inversió induïda de més d’un milió d’euros, a part del capital humà, que es tradueix en 47 llocs de treballs que s’han salvaguardat.

Pel que fa a la resta de Catalunya, el total de 623 reempreses d’èxit del 2019 han generat una inversió induïda de més de 27,4 milions d’euros i han evitat la pèrdua de més de 1.650 llocs de treball.

Per sectors, el 35 % del casos d’èxit registrats corresponen a empreses del sector comerç, seguit de les empreses del sector hostaler (31.5 %) i de serveis (27 %). Així doncs, aquests tres sectors acumulen més del 93% del total de reempreses d’èxit. Per altra banda, les empreses del sector industrial han representat el 5,5 % del total de casos d’èxit del servei i l’1 % restant correspon a empreses de la construcció, les reformes o el sector agropecuari.

Barcelona, la província que més casos d’èxit ha registrat

Gairebé el 75% de les transmissions de negocis que s’han produït des del 2011 han tingut lloc a la província de Barcelona. La demarcació de Tarragona acumula el 9,59% dels casos d’èxit i la de Girona la segueix de molt de prop, amb el 9,54% de les reempreses. Lleida registra, a dia d’avui, el 6,19% de les transmissions del país. ​

La jubilació, principal motiu de cessió dels negocis

El 31,5% de les reempreses d’èxit s’han cedit perquè el seu empresari o empresària tenia intenció de jubilar-se. Així doncs, la jubilació és, amb diferència, el principal motiu de cessió de negocis seguit del canvi de professió (que és el motiu de cessió en el 12.6% dels casos) així com també els motius personals (12.3%) o els problemes de salut (8.5%).

Entre els 33.400 euros i els 167.000 euros, el preu mitjà de cessió de les reempreses 

El Centre de Reempresa de Catalunya també ha fet públics els preus que s’han pagat, de mitjana, per a la compravenda d’empreses a través del seu servei, destacant els negocis del sector industrial (167.000 euros), de la construcció (138.000 euros) i agropecuari (100.000 euros) com els que s’han venut amb preus més elevats, mentre que els negocis del sector serveis (50.500 euros), el comerç (33.950 euros) i l’hostaleria (33.400 euros) registren els preus més baixos.

El 40% de les persones reemprenedores són dones

Si bé existeix certa paritat entre el gènere de les persones que s’adrecen a Reempresa per vendre el seu negoci (el 55% són homes i el 45% dones), a l’hora d’emprendre i comprar un negoci en funcionament les dones encara representen un 40% del conjunt de persones reemprenedores davant del 60% restant que són adquirides per homes. Tot i així, la tendència general és que cada vegada són més les dones que decideixen adquirir un negoci a través de Reempresa.

El 45% de les persones reemprenedores estaven a l’atur o laboralment inactives

Segons dades de Reempresa, el 40% de les persones reemprenedores que han adquirit un negoci en funcionament es trobaven en situació d’atur i el 55% estaven en actiu. El 5% restant correspon a aquelles persones que, a l’hora d’adquirir el negoci, es declaraven laboralment inactives (estudiants majors de 16 anys, prejubilats i jubilats, entre d’altres.

Per a Antoni Abad, president de la patronal Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, “aquestes dades només són un reflex de la gran tasca, dedicació i esforç de tot l’equip de tècnics i tècniques de Reempresa, així com també del compromís d’institucions públiques i altres entitats que han fet una aposta decidida per fomentar la transmissió de negocis en funcionament”.