Rubí ha perdut un 7% de les seves empreses per la Covid-19

La ciutat tindrà un pla de reactivació socioeconòmica per donar resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la crisi sanitària de la Covid-19

La crisi de la Covid-19 ha tingut un impacte especialment greu sobre el teixit empresarial de Rubí: la ciutat ha perdut un 7,3% de les seves empreses. Actualment n’hi ha 1.967, la xifra més baixa en un tercer trimestre des del 2013. Així es desprèn de l'anàlisi de la pandèmia en el teixit empresarial i l'ocupació de la ciutat, que servirà per elaborar un pla de reactivació. 

Per sectors, el comerç i l’hostaleria són els sectors més afectats i sumen el 30,6% de la pèrdua de teixit empresarial de la ciutat. Si a aquests dos sectors s’hi afegeix la construcció, les activitats professionals i científiques, la metal·lúrgia i la fabricació de maquinària, aquest percentatge puja fins al 60,7%. En termes relatius, el sector més perjudicat per la situació ha estat la indústria, que ha perdut el 13,2% dels comptes de cotització.

Així, la diagnosi conclou que entre els mesos de febrer i agost de 2020 es van destruir 974 llocs de treball (el 3,8% del total), dels quals fins al mes de novembre de 2020 se n’havien recuperat un 49,3%.

La indústria, l’hostaleria i el comerç són els sectors més afectats per la crisi 

Actualment, Rubí compta amb un 1,3% menys de llocs de treball que ara fa un any, una xifra millor que la que registra el conjunt de l’economia catalana, on la variació respecte al novembre del 2019 és del -2,7%. L’estudi determina que el millor comportament de Rubí es deu a la major estabilitat del sector industrial davant del xoc econòmic. En termes generals, la indústria, l’hostaleria i el comerç són els sectors més afectats per la crisi amb pèrdues que arriben als 449 llocs de treball.

 

Per contra, els serveis a la producció han aconseguit augmentar els llocs de treball, encapçalats per les activitats administratives i serveis auxiliars i immobiliàries, juntament amb altres sectors com el de l’educació o el de la indústria química, que també han registrat increments de l’ocupació.

L'atur masculí ha augmentat, però hi ha una desocupació femenina estructural 

Pel que fa a l’atur, l’increment del 15% de l’atur a Rubí contrasta amb l’augment del 24,2% a la resta de Catalunya o del 29,8% a Cornellà. Així, la diagnosi determina que Rubí és el municipi amb una tendència més clara a la recuperació dels nivells d’atur previs a la pandèmia.

L’emergència sanitària ha tingut una especial incidència sobre els nivells de l’atur masculí que van arribar a créixer un 36% respecte al mes de febrer, l’atur femení ho feia en un 22%. Això, però no canvia el major atur estructural femení que registra taxes d’atur més de cinc punts superiors a les dels homes. Per grups d’edat, ha estat la població més jove (20-29 anys) la més afectada per l’aturada de l’activitat econòmica. Com en el cas de les taxes d’atur per sexe, la menor afectació de la crisi sobre la població de més de 55 anys no millora el caràcter estructural i de llarga durada dels nivells d’atur d’aquest col·lectiu, el qual pateix taxes de desocupació superiors al 20,0%.

Actualment, segons informa l'Ajuntament de Rubí, aquest estudi es treballa en a Taula de la Competitivitat Industrial de Rubí (TCIR), amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). Aquesta diagnosi inicial que servirà de punt de partida per definir les accions de reactivació i els membres de la TCIR estan convocats a una sessió de treball presencial el pròxim dijous per començar el procés de definició de les accions del pla.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.