Les entitats CE Eixam i l'AE Guspira reivindiquen la finalitat educativa de les activitats de lleure

Les entitats rubinenques s'han manifestat pels carrers de Rubí per a visibilitzar la seva tasca com agents educatius del municipi

Les entitats rubinenques C.E. Eixam i l'A.E Guspira han reivindicat la finalitat educativa de les activitats de lleure en una manifestació pels carrers de Rubí aquest dissabte. L'acte va començar a les cinc a l'estació de FGC i va anar per zona de vianants fins a l'Ajuntament on es va acabar al voltant de les sis amb una segona lectura del manifest on detallen tots els motius i demandes d'aquesta manifestació.

Xavi Bonet, cap de l'AE Guspira, explica que "l'educació en el lleure no és només jugar i passar l'estona sinó que té una finalitat educativa per la qual és essencial pel desenvolupament i creixement de persones crítiques". El Xavi també assegura que senten un "menyspreu constant per part de les administracions que no reconeixen la nostra tasca com a mitjà educatiu" i que se senten abandonats per part del Govern i de l'Ajuntament de Rubí en particular, segons expliquen en el seu manifest. 

Les entitats CE Eixam i l'AE Guspira reivindiquen la finalitat educativa de les activitats de lleure. FOTO: AE Guspira

En aquesta línia, expliquen des de les entitats que "s'ha privatitzat la tasca del lleure educatiu, prioritzant empreses a caus o esplais, i no cedint espais o oferint solucions a les problemàtiques que els hi hem exposat en diverses ocasions".

En aquest document realitzat pels monitors i caps d'ambdues entitats, també assenyalen les seves exigències com:

 
 • Un entorn natural i urbà dignes i que tinguem dret a utilitzar.
 • Locals dignes per a la realització de la nostra tasca.
 • Que es visibilitzi i reconegui la nostra tasca com a segura i essencial.
 • Que se'ns reconegui com a part de la comunitat educativa.
 • Que es reconeguin i respectin els drets d'infants i joves.
 • Que es deixi de criminalitzar el jovent i es reconegui el seu criteri propi.
 • Que es permeti una educació igual i integral, centrada en les cures i no en la productivitat.
 • Una bona comunicació amb les institucions.
 • Que s'escolti la nostra veu.

 

D'altra banda, la situació excepcional provocada per la pandèmia del coronavirus ha provocat un greuge a la seva feina. Durant l'estiu es va fer un recull de casos positius de covid-19 entre totes les entitats de lleure catalanes, i de les 6.000 activitats realitzades, només 27 han reportat contagis.

El C.E. Eixam i l'A.E Guspira expliquen que "des de l'inici de la pandèmia, molts dels drets d'infants i joves s'han vist vulnerats. Des del dret a una habitatge digna fins al dret a una educació igual per a totes a causa de la bretxa digital i la no resposta a la seva necessitat de cures. S'han ignorat la seva existència, essent acusades i responsabilitzades de contagis, aïllades i privades de la socialització necessària per poder créixer de manera integral i segura".

 

Les entitats CE Eixam i l'AE Guspira reivindiquen la finalitat educativa de les activitats de lleure. FOTO: A.E Guspira

 

Les entitats volen reivindicar, doncs, la voluntarietat de la seva tasca i que són part de la comunitat educativa. "Posem les nostres mans i temps al servei d'infants i joves perquè esdevinguin ciutadanes crítiques, compromeses i lliures. Per a fer-ho, ens formem, debatem i cerquem créixer nosaltres també en molts i diversos aspectes, ens esforcem perquè la nostra feina sigui de qualitat i únicament demandem que se'ns reconegui i respecti", finalitzen en el seu manifest.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

 • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
 • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
 • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
 • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
 • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.