Entrevista a Sara Alajarín, professora de pole dance

És professora de la primera escola de pole dance a Rubí i medalla d’or d’Espanya

La Sara Alajarín és professora de la primera escola de pole dance a Rubí i medalla d’or d’Espanya en categoria professional. Dóna classes a nens i nenes, però també a homes i dones de totes les edats que han descobert en la disciplina del pole dance un esport intens però també una manera d’expressió corporal.

Com comences a practicar pole dance?

He treballat sempre en el flamenc i des de petita feia onze hores setmanals de ball. Com m’obsessionava tant ser la millor de la classe vaig pensar en fer alguna cosa totalment diferent on pogués gaudir i que no tingués res a veure amb el flamenc ni l’exigència que comporta.

Vaig començar en una escola de Barcelona que en aquell moment era l’única, i que portava la Chiqui Martí. Vaig estar amb ella un any i em va atrapar de nou. Volia més i llavors es va obrir la primera escola de pole esport. A partir de llavors aquí estic.

Quant de temps portes Rubí?

Cinc anys.

Quina mena de competicions i estils de pole hi ha?

Hi ha un munt. Des del pole artístic, el pole esport, que és la part més esportiva i acrobàtica, i el pole exòtic, que és més sexy i eròtic.

En el meu cas, competeixo en esport. Fins ara hem anat a dos campionats aquí a Espanya. Per una banda l’Arnold, que és ara a final d’aquest mes, i després el campionat nacional d’Espanya de pole.

Hi ha molt de desconeixement envers el pole dance i durant molt de temps s’ha relacionat amb l’striptease. Què en penses?

És desconeixement. Ara ja no està tan etiquetat. Quan vaig començar i explicava que feia pole esport, de seguida em deien ‘el ball d’striptease’. Ara que ja es coneix més i hi ha una federació es comença a desmitificar. El patró està canviant i ara em diuen que és una disciplina molt dura.

Qui pot practicar pole dance?

Tot el món. El pole esport és una combinació de flexibilitat, equilibri i força. Treballes amb el pes del teu cos. Evidentment, com més lleuger sigui el cos més mobilitat hi haurà però tothom ho pot practicar. Hi ha des de nenes de cinc anys fins a dones de 43. Inclús hi ha competició en categoria màster 50, on competeixen persones de fins a 60 anys. De fet vaig entrenar a una noia de 40 anys que ha guanyat dues vegades el campionat d’Espanya.

Quin és el teu palmarès?

He guanyat l’or d’Espanya fa dos anys, abans d’estar embarassada.  

De fet, durant el teu embaràs també practicaves pole dance. És pot compaginar?

Quan estàs molt acostumada a fer esport el teu cos està habituat, l’únic que ho has d’adaptar. Hi ha figures on s’oprimeix l’abdomen i la pelvis que, evidentment, no es poden fer però moltes d’altres sí.

Tornaràs a competir?

I tant!

Quantes persones que han passat per la teva escola han guanyat campionats?

En el primer campionat nacional vam aconseguir dues medalles. En el segon, on es van presentar més persones, sis medalles. I en aquest últim, quatre. A l’Arnold de l’any passat va guanyar un noi de l’escola, de 14 anys, que ha estat seleccionat per anar als campionats mundials, a més de la meva medalla d’or.