L’Ajuntament retirarà les últimes plaques amb simbologia franquista d’edificis de Rubí

El consistori ha enviat una carta als presidents de les comunicats avisant de la seva retirada i substitució per plaques merament identificatives en 30 dies

L’Ajuntament de Rubí informa que ha enviat una carta a les comunitats de propietaris d’onze edificis d’habitatges de la ciutat anunciant-los la pròxima retirada de les plaques amb simbologia franquista que romanen a les seves façanes. La substitució d’aquests elements dona compliment a la Llei de memòria històrica, 52/2007, segons la qual les administracions públiques han de prendre les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació personal o col·lectiva de la sublevació militar, de la Guerra civil i de la repressió de la dictadura.

Rubí disposava de 36 plaques amb simbologia franquista ubicades en edificis d’habitatges. La majoria van ser substituïdes el 2012 però encara en resten algunes als carrers de Lumière, Miquel Servet, Lluís Ribas, Joan Maragall i Primer de Maig.

Segons expliquen des del consistori, s'ha enviat una carta als presidents de les comunitats de propietaris afectades per anunciar la intenció de retirar aquests distintius i substituir-los per plaques merament identificaves, sense cap cost per al veïnat. "Si en el termini de 30 de dies aquestes comunitats no responen per escrit manifestant-se en contra de l’actuació, l’Ajuntament entendrà que hi estan d’acord i procedirà a la substitució de la simbologia".

La retirada d’aquestes plaques és un dels compromisos adoptats per la Taula local de la memòria històrica, constituïda ara fa un any. L'Ajuntament assegura que, més enllà d’aquests elements, Rubí no conserva cap carrer o plaça amb nomenclatura vinculada al franquisme.

“Amb la substitució d’aquestes últimes plaques donarem compliment a la llei però, sobretot, farem un acte de justícia cap a les persones represaliades durant la Guerra civil i el franquisme”, ha subratllat el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro Cano.