“Casa nostra és el circ”, entrevista a les germanes acròbates Niedziela i Emily Raluy

Són germanes. Són acròbates i estaran a Rubí amb el Circ Raluy Legacy del 12 al 22 de setembre

La Niedziela, de 26 anys, i l’Emily Raluy, de 24, són germanes i porten tota la seva vida al circ. Estan familiaritzades des de petites amb les acrobàcies, els equilibris i els números per posar la pell de gallina al públic. No saben què és estar més de dos mesos en un mateix lloc amb la caravana. Ara es troben temporalment a Rubí, a la carpa que hi ha muntada a Can Fatjó, per oferir l’espectacle #Themagicformula al públic de Rubí del 12 al 22 de setembre.

Com comenceu al circ?

Emily: Som la cinquena generació i hem nascut pràcticament al circ. Hem vist a tots els nostres familiars, pares i avis, fer circ. Ha vingut d’una forma natural i la sort és que ens agrada el que fem. Som cinc generacions de la família de circ Raluy Legacy.

Com és treballar amb la teva germana?

Niedziela: Treballar amb algú altre sempre és bo i dolent. Bo perquè quan surten les coses bé es poden compartir, i quan surten malament potser acaba en una baralla però sempre està el nostre pare per tranquil·litzar-nos i donar-nos consells. Portem tota la vida entrenant juntes, tots els dies i moltes hores. Estem acostumades l’una a l’altra, la meva germana és com si fos el meu altre braç.

Quantes hores entreneu i des de quan?

Niedziela: Des que som petites, jo amb cinc anys i la meva germana amb tres. Primer va començar com un joc, després com una activitat extraescolar, i a poc a poc es va professionalitzar. A partir d’aquí vam començar a entrenar moltes hores perquè cada dos anys intentem canviar l’actuació i la disciplina per oferir un número diferent. Hem fet patins, monocicle, caminar per sobre d’una corda, ara estem preparant una nova actuació... Cada dia entrenem tres o quatre hores, de vegades cinc. Depèn molt del dia i les actuacions que tinguem. Ara bé, són entrenaments molt concentrats i en el temps que dura no es para ni un moment. El nostre pare no ens deixa descansar ni un moment.

Com és la vostra alimentació? Us cuideu d’una forma especial?

Niedziela: No tenim una dieta estricta però sí que intentem cuidar-nos. No ens veuràs menjant pasta a la nit. Sopem molt lleuger, verdures, una poma o un iogurt. Anem amb compte, simplement. Sobretot amb les vacances, perquè he tornat amb quatre quilos de més.

La vostra vida és completament nòmada. Com ho porteu?

Emily: Estem molt acostumades. Hem nascut canviant de lloc i sempre amb les caravanes viatjant. Hem estat a mil escoles diferents per poder estudiar. De vegades si estem molt de temps en un mateix lloc ens avorrim i al mes ja tenim ganes de canviar. Casa nostra és el circ.

El nostre màxim han estat dos mesos a Barcelona o València, per Nadal... Però l’habitual són dues només dues setmanes en un mateix lloc.

Les caravanes i la carpa del circ a Can Fatjo, Rubí

 

És fàcil mantenir les amistats si sempre esteu viatjant?

Niedziella: És difícil perquè fas amistats en un lloc i després marxes. Pot passar un any fins que no els tornis a veure. Avui dia amb les xarxes socials és més fàcil però les meves amistats han d’entendre el meu estil de vida. A més tenim diferents horaris. Nosaltres treballem caps de setmana i festius, justament quan els meus amics es reuneixen o surten de festa. I jo no puc anar de festa fins a les 6 del matí, ho han d’entendre i ho fan.

La vida en el circ és sacrificada físicament. On us veieu en un futur?

Emily: És un circ familiar. El meu avi, per exemple, era acròbata professional, es va retirar i ara és pallasso. En un circ sempre hi ha lloc, i més quan és de la família i vols continuar amb el llegat.

Niedziella: També pots ser secretària o estar a la taquilla.

Heu tingut mai un accident o us heu caigut mentre realitzeu l’espectacle?

Niedziella: Un cop vaig caure i em vaig trencar el canell. Entrenant i actuant sempre acabes tenint alguna cosa però res greu.

Quants membres hi ha de la mateixa família al Circ Raluy Legacy?

Emily: Som vuit membres de la mateixa família, però en el circ som en total 50. Ens agrada que el públic vegi novetats i contractem artistes que ens semblen impressionats.

Niedziella: Ens portem tots molt bé encara que vinguem de diferents països. Estem molt units.

La nova carpa del circ es troba a Can Fatjó

En el nou espectacle #Themagicformula del Circ Raluy hi haurà trucs i desaparicions, equilibris i contorsions, màgia i números per deixar al públic en suspens.

Durant l'última gira, el Circ Raluy Legacy ha visitat més de 50 ciutats i ha comptat amb més de 20 artistes reconeguts internacionalment que, juntament amb els artistes de la família, han ofert més de 500 funcions, on han assistit més de 300.000 espectadors.

La venda d'entrades es realitza a través de la web del Circ Raluy o a les taquilles del circ, obertes d’11 a 13 h i a partir de les 15 h, de dimecres a diumenge.

 

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?