Es reparteixen 3.000 clakis a les escoles públiques de Rubí

Iniciativa per fomentar la recollida de l’oli de cuina usat entre l’alumnat i les seves famílies

L’Ajuntament de Rubí reparteix aquests dies prop de 3.000 recipients clakis a les escoles públiques de la ciutat per fomentar que l’alumnat i les seves famílies recullin de forma separada l’oli de cuina usat. Aquesta és una de les accions incloses a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que a Rubí arrencarà aquest dijous i s’allargarà fins al 24 de novembre.

L’oli usat és un residu molt comú a casa que sovint es llença per l’aigüera, tenint en compte que cada litre d’oli  pot arribar a contaminar 10.000 litres d’aigua.

Els clakis són uns recipients que permeten guardar l’oli a casa per, posteriorment, portar-lo a reciclar i que es pugui transformar en biodièsel. Aquesta recollida es fa a través del projecte Rubiclak, una iniciativa que evita la contaminació de les i genera llocs de treball per a persones amb diversitat intel·lectual residents a Rubí. El projecte Rubiclak el van impulsar les mares i pares de l’AMPA del Centre dEducació Especial de Ca nOriol i actualment està gestionat per l’entitat APDIR.

 

Rubiclak a les escoles


Un total de set centres educatius públics tenen el projecte Rubiclak instaurat i ara, la iniciativa s’estendrà a la resta. Així, l’Ajuntament els lliurarà clakis per distribuir entre l’alumnat i cofres per emmagatzemar aquests recipients a l’escola fins a la seva recollida. En total, se’n repartiran 2.975 a 13 centres escolars de la ciutat.

La iniciativa pretén que les famílies dipositin l’oli de cuina que ja no es pot aprofitar al claki i, un cop ple, el portin al punt de recollida més proper (a l’escola, a qualsevol de les deixalleries de la ciutat o a les entitats col·laboradores). Quan entreguin el claki ple, els en proporcionaran un de buit i net.

El personal del projecte Rubiclak el recollirà i s'encarregarà que se sotmeti al tractament necessari per tal que es recicli convertint-se en biodièsel, un combustible que prové d'un recurs renovable i esdevé menys contaminant que els combustibles fòssils.