Rubí tindrà el primer projecte d’autoconsum solar compartit en un polígon industrial de l’Estat

Entre setembre i octubre es col·locaran plaques solars a set empreses del polígon industrial de Can Jardí

El servei del consistori Rubí Brilla posarà en marxa un projecte d’autoconsum compartit d’energia en el polígon industrial de Can Jardí. La instal·lació de les plaques solars als sostres de les set empreses participants s’iniciarà a partir de setembre i està previst que al març estiguin totes col·locades.

Es tracta d’una col·laboració publicoprivada entre l’Administració i el sector privat per promoure l’autoconsum energètic a la ciutat. Les set empreses implicades poden participar a través de dues formes diferents. La primera, una inversió directa per a la qual s’ha creat una Unió Temporal d’Empreses a partir d’un concurs de l’Ajuntament i la UTE actua com a enginyeria. La segona, un contracte de compra-venta d’energia a llarg termini entre el productor i el consumidor, una eina de finançament anomenada Power Purchase Agreement (PPA) i en la qual el client o l’empresa paga un preu molt més econòmic per l’energia. “Hi ha empreses que no tenen el capital per fer front a la inversió de panells fotovoltaics. El PPA obre la porta al fet que empreses de qualsevol dimensió puguin participar en aquesta iniciativa”, ha explicat Medrano.

En qualsevol dels dos models d’inversió, a partir dels 12 anys, les empreses amortitzen la despesa i obtenen l’energia de forma gratuïta. A més, els excedents de l’energia produïda a través de les plaques solars no es perd ja que també es pot compartir o vendre.

Un projecte pioner en l’àmbit de l’eficiència energètica

La presentació oficial del projecte ha tingut lloc aquest dimarts 28 de juliol a la sala de plens de l’Ajuntament de Rubí, i ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano, representants d’Enertika, una de les empreses que conforma la UTE encarregada de posar en marxa el projecte, i un representant de Kao Chimigraf a Rubí, com a exemple d’una de les empreses participants en el projecte d’energia solar compartida.

Segons l’alcaldessa, aquest projecte converteix Rubí en un municipi pioner en l’àmbit de l’eficiència energètica. “Es tracta de complir amb el Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia que vam signar com a ciutat (...) El pacte entre alcaldes no inclou els polígons industrials, però en el nostre cas les emissions de la indústria representen el 40% de les emissions de la ciutat i tenim la segona concentració industrial més important de Catalunya després de la Zona Franca”.

Per al regidor de Medi Ambient, aquest projecte es posa en marxa en un moment marcat per la “incertesa” de la pandèmia i intenta proveir d’una visió circular la indústria, proveint amb el que els hi sobra a uns el que els hi falta als altres. “Aquesta acció és pionera perquè és la primera vegada que es fa un concurs d’energia compartida en un polígon industrial i compte amb col·laboració publicoprivada (...) Esperem que s’estengui per la ciutat perquè hi ha molt de potencial i sostres on posar més panells solars”.

Medrano ha assegurat que amb aquesta iniciativa s’estalviaran més de 300 tones de CO2 a l’any i 9.000 tones CO2 durant la seva vida útil, que es calcula de 30 anys.

Francesc Tarongi Arteu, CEO d’Enertika, una de les empreses que integren la UTE guanyadora del concurs, ha assegurat que “hi ha moltes institucions que estan mirant aquest projecte perquè és un referent” i ha destacat la importància de la transició energètica  des de la revolució industrial. “Ens encaminem a un model energètic molt més democràtic”.

D’altra banda, Jordi Patiño, vice-director de Kao Chimigraf a Rubí, una de les empreses participants en el projecte, ha explicat que la seva companyia s’ha implicat en aquesta iniciativa perquè el projecte els ha semblat molt interessant. “Volíem ser actors del canvi al nostre territori” ha explicat Patiño, qui ha recordat que la companyia està molt arrelada a la ciutat i un 40% de la plantilla és de Rubí. Patiño també ha aprofitat la seva intervenció per demanar al consistori la millora de l’accessibilitat i l’atractiu dels polígons industrials per a futures empreses que es vulguin instal·lar a la ciutat.

Una altra de les singularitats del projecte és l’aposta per la digitalització, amb l’objectiu de crear un big data energètic de cada empresa participant que permeti optimitzar els recursos.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.