Sis escoles de Rubí combaten el malbaratament de menjar

Famílies en situació de vulnerabilitat poden disposar d'àpats cuinats a les escoles

El projecte d’aprofitament alimentari Recooperem s’ha reprès aquest curs amb la participació de sis escoles de la ciutat: Torre de la Llebre, Montessori, Vint-i-cinc de Setembre, Mossèn Cinto Verdaguer, Nostra Senyora de Montserrat i, com a novetat, Rivo Rubeo. Es tracta d’una iniciativa que van impulsar en un primer moment el Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, i que actualment gestionen i coordinen els Serveis Socials de l'Ajuntament amb la implicació dels propis centres educatius, l’empresa de càtering Campos Estela i l’entitat solidària Frater-Nadal.

El Recooperem té dues vessants: la social i l’ambiental. A través d’aquest projecte, es dona cobertura a famílies que es troben en situació de vulnerabilitat ─ja sigui per dependència o per la seva situació econòmica─, que gràcies a ell poden disposar d’àpats cuinats a les escoles i amb les màximes garanties sanitàries. Alhora, s’evita la generació de residus i el malbaratament alimentari.

Com funciona el Recooperem

Un cop acabat el servei diari del menjador de l’escola, el menjar disponible que encara és apte per al consum es prepara com a àpats complerts en uns tàpers facilitats per l'Ajuntament. L’aliment cuinat que no ha estat servit, i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant ─aliment, quantitat i data de congelació─  i es congelen a -18ºC.

Una entitat social, en aquest cas Frater-Nadal, recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies en situació de pobresa energètica o amb infants a càrrec. En el cas de Rubí, la distribució es fa entre persones derivades dels Serveis Socials municipals.

Amb aquests àpats es garanteix que els Rebosts Solidaris i les entitats puguin comptar també amb aliments cuinats, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

A Rubí, el projecte es va encetar el curs 2017-2018 en un total de cinc escoles, amb el resultat de 780 quilos d’aliments aprofitats i 152 famílies derivades de Serveis Socials es van poder beneficiar d’aquests àpats.

El curs passat, el Recooperem es va haver d’interrompre per dificultats logístiques relacionades amb la recollida dels àpats. Un cop solucionades, la situació generada per la Covid-19 va obligar els centres educatius a tancar i el projecte no es va poder reprendre.

Actualment hi participen sis escoles però altres centres de la ciutat ja estan en converses per sumar-s’hi. La regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer ha destacat l’interès de la iniciativa: “Ens sembla molt important que els infants, des de ben petits, prenguin consciència de la necessitat de no malbaratar els aliments i, sobretot, que vegin què significa fer-ho tant a nivell social com pel que fa al medi ambient”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.