Vaga general a Catalunya

Avui, serveis mínims del 33% a Rodalies, 50% a Ferrocarrils i funcionament normal a urgències

Avui, dia de vaga general convocada per la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya, hi ha previstos serveis mínims essencials pel que fa a transport, sanitat i educació. 

El Departament de Treball de la Generalitat ha informat que els Ferrocarrils de la Generalitat circularan al 50% en hores punta, entenent per hores punta des de les 6:30h a les 9:30h i des de les 17:00 a les 20:00h, i 25% en hores vall. El mateix per al metro, autobús i tram de Barcelona. Pel que fa a Rodalies i Regionals, els trens prestaran el seu servei en un 33% durant tota la jornada.

El servei d'urgències i les unitats especials de la sanitat pública i privada mantindran el seu funcionament normal, i s'hauran de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i a criteri professional. Els serveis de neteja i d’hoteleria per als malalts han de quedar garantits, així com el transport sanitari per atendre totes les urgències.

En el cas dels centres escolars públics i privats hi haurà un docent per cada 6 aules, i un terç de la plantilla en les llars d’infants. Tanmateix, haurà d’haver-hi una persona de l’equip directiu per centre de treball, entenent-se com a tal la persona titular de la direcció, del cap d’estudis, de la secretaria o de la coordinació pedagògica del centre.

Pel que fa a la ràdio i televisió públiques, s’estableix un 50% dels continguts habituals dels seus canals, emissores i portals així com l’emissió de la informació necessària en cas que es produeixi una emergència per a la població.

Des de la conselleria de Treball preveuen que la vaga d'avui tingui un menor seguiment ja que no ha estat subscrita per altres associacions sindicals que disposen de més àmplia representativitat. Tot i això, han dictat uns serveis mínims que garanteixin la lliure decisió dels treballadors i treballadores d’afegir-se a la vaga, i també el dret de la ciutadania a disposar dels serveis essencials.

Marxes per la llibertat

Aquest matí a les 7 h els rubinencs i rubinenques que han volgut afegir-se a la marxa per la llibertat que sortia des de Sant Quirze s'han reunit a l'aparcament de l'Escardívol per anar en cotxe fins al municipi veí. Des d'allà han marxat a peu fins a Barcelona.

Les marxes per la llibertat, com a forma de protesta per la sentència del Tribunal Suprem, van sortir a primera hora del matí d'aquest dimecres des de Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona, i tenen previst culminar el recorregut avui a la ciutat comtal, on tindrà lloc, a les 17 h a Jardinets de Gràcia, l'acte central del dia.