El Govern preveu posar en marxa la reobertura a partir del 26 d'abril

Salut defensa una "pròrroga" de 7 dies del confinament comarcal per consolidar l'estabilització de les dades

El Govern preveu posar en marxa un procés de reobertura a partir del 26 d'abril si els indicadors acompanyen. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha defensat la pròrroga de set dies del confinament comarcal per consolidar l'estabilització de les dades epidemiològiques i de pressió assistencial i, fins i tot, entrar en una situació de regressió als hospitals.

"Aquests set dies els necessitem", ha dit Ramentol, que ha recalcat que no es poden plantejar processos d'obertura fins que no es constati "de manera fefaent" que s'ha superat el pic de contagis i de pressió assistencial. Sí que ha constatat que no hi ha hagut una explosió de casos per Setmana Santa, però ha remarcat que els centres sanitaris han hagut de fer desprogramacions.

El Govern ha confirmat en roda de premsa aquest divendres que allarga set dies les mesures vigents davant de la covid-19, entre les quals el confinament comarcal, a partir de dilluns, que és quan vencia l'última resolució. Els responsables de Salut han argumentat que cal "doblegar" el creixement de casos que s'ha produït en les darreres setmanes ara que sembla que comença a produir-se una "certa" estabilització.

La idea del Govern és, si els indicadors de la pandèmia ho permeten, poder reprendre les mesures de reobertura a partir del dilluns 26 d'abril, després que es quedessin "en stand-by" fa unes setmanes, ha assenyalat Ramentol, després que s'haguessin de tornar a endurir per la situació a les UCI i l'augment de casos. El secretari general de Salut ha afegit que la voluntat és "donar previsibilitat" als sectors afectats i a la ciutadania.

El conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, també s'ha mostrat satisfet de l'evolució de les dades epidemiològiques, i recordant que ja incorporen "gairebé la totalitat" de la Setmana Santa. "La mobilitat no era el problema", ha admès, "era fer les coses ben fetes". Així ha assegurat que malgrat les sancions per incompliment del confinament nocturn i perimetral, o la imatge de les festes il·legals, "el gran gruix de la ciutadania ha complert". 

 

Sàmper ha reconegut que, per alguns, la línia que s'està seguint no és prou "agosarada", però ha insistit que val més no fer "cap pas endavant", que no pas "fer-ne dos enrere". En aquest sentit, ha volgut fer arribar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania, subratllant que s'està perfilant el pla de reobertura. "Hi ha molts sectors afectats, com per exemple el de l'oci nocturn, o el dels parcs d'atraccions", ha apuntat, "es treballa per poder obrir com més aviat possible, quan les dades ho permetin, amb passos segurs".

 

Divisions territorials i mesures adaptades, en estudiUn altre dels punts en què Sàmper ha incidit és la possibilitat d'implementar una nova unitat territorial quan es deixi enrere la mobilitat comarcal. Una proposta que, ha especificat, que s'està estudiant i que, de moment, "no està resolta".

"Analitzarem totes les peculiaritats del territori per trobar la unitat més oportuna", ha dit. Així, ha assegurat que el Govern ha recopilat "les diferents propostes i queixes" que els municipis els han fet arribar i ha avançat que la consellera de Presidència, Meritxell Budó, s'ha posat en contacte amb els alcaldes.

"Estem en contacte permanent amb el territori i esperem tenir temps suficient per posar en marxa aquest treball", ha dit Sàmper que ha insistit que no les particularitats no són les mateixes a l'àrea metropolitana de Barcelona, a Catalunya central, o a les Terres de l'Ebre. En els últims dies s'ha posat sobre la taula perimetratges per vegueries o regions sanitàries.

Per la seva banda, Ramentol ha deixat la porta oberta a adaptar les mesures a les diferents realitats territorials, si bé ha evitat entrar en detalls. "Si es dona el cas, es tornarà a fer, com s'ha fet en altres ocasions", ha assenyalat amb referència a la reobertura a diferents velocitats que van fer a principis d'estiu.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.