Persones amb malalties minoritàries lamenten quedar fora dels plans de vacunació

El departament defensa que ha ampliat els supòsits de l'estratègia estatal però admet que no arriba a tots els casos

Persones i famílies amb malalties minoritàries reclamen que se les vacuni de la covid-19 de forma urgent. El risc de patir complicacions en cas de contagiar-se els ha fet limitar molt més que la resta de ciutadans el contacte social, però també tasques quotidianes com anar al supermercat.

És el cas de l'egarenca Eva Celebrovsky, que pateix displàsia geleofísica, l'únic cas a l'estat espanyol. També és mare d'un nen de 3 anys que va néixer amb una altra malaltia de tipus metabòlic. "Som un grup oblidat per les institucions", diu a l'ACN. El pla estatal fixa grups prioritaris per vacunar però moltes persones amb malalties minoritàries no hi entren. Salut defensa que n'ha fet la "lectura més àmplia possible" però reconeix que no pot arribar a tothom.

Les malalties minoritàries són un gran calaix de sastre de patologies molt diverses, n'hi ha més de 7.000, i el que tenen en comú és que afecten menys de 5 persones de cada 10.000. En total, però, afecten entre un 5% i un 7% de la població. La majoria tenen causes genètiques i es manifesten durant la infància, tot i que cada vegada se'n diagnostiquen més a l'edat adulta. Moltes d'aquestes malalties són cròniques i multisistèmiques, és a dir, afecten més d'un òrgan o un aspecte de la salut.

Aquesta heterogeneïtat fa que moltes persones hagin quedat fora dels plans de vacunació tot i trobar-se en una situació de salut fràgil. Fins ara només s'han vacunat o s'estan vacunant les persones que tenen malalties minoritàries en dos supòsits. D'una banda, les que la seva malaltia implica una immunosupressió, ja que es troben en el grup de persones amb condicions de molt alt risc (grup 7) de l'estratègia del Ministeri de Sanitat que el Departament de Salut adapta a Catalunya. De l'altra, les persones que tenen un alt grau de dependència, el grau III, reconegut, en tràmit o acreditat mèdicament (grup 4) i, en aquest cas, també es podrien vacunar els cuidadors professionals que les atenen a casa.

 

En un webinar adreçat a les persones amb malalties minoritàries i les famílies, aquest dijous, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, la doctora Carmen Cabezas, va defensar que han ampliat els supòsits en què una persona amb una malaltia minoritària es podria vacunar: "Hem intentat en la mesura del possible apropar-nos a vacunar les persones amb problemes de salut greu i els cuidadors i progenitors quan els afectats són infants. És diferencial amb relació a la resta de les comunitats autònomes".

La responsable de l'estratègia de vacunació a Catalunya va assegurar que han "intentat fer la lectura el més àmplia possible" del grau de dependència fixat a nivell estatal i que han inclòs persones "amb discapacitat important". També han inclòs altres condicions de risc elevat, com la malaltia inflamatòria intestinal o la fibrosi quística. Cabezas va assenyalar que ampliaran els supòsits "amb alguna malaltia més", si bé no va entrar en més detalls. La vacunació al cuidador s'ha fet amb la vacuna adequada a l'edat i segons la disponibilitat de dosis en aquell moment, va indicar.

Cabezas va reconèixer ser conscients que "alguns queden fora" d'aquests plans i va afegir que intenten "prioritzar" les persones d'alt risc a la vegada que avancen entre les persones de més edat, que és un dels principals factors de risc per patir complicacions de la covid-19. "Sabem que sempre es voldria més, però també tenim moltes persones majors de 80 anys, de 70 i de 60 i és molt important vacunar-les", va afirmar.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.