La plantilla del SEPE avisa que pot trigar mesos a corregir els errors dels ERTO

Els empleats constaten que hi ha "moltíssims errors" en les nòmines de l'atur i creuen que trigaran mesos a corregir-los

L'allau d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) ha generat una càrrega de feina mai vista entre els treballadors del SEPE. Envellida i insuficient, la plantilla s'ha vist obligada a fer hores extres sense cobrar i s'ha sotmès a un estrès que els deixarà seqüeles, assegura el Miguel Ángel, un dels 580 treballadors de l'organisme a Barcelona.

Els empleats constaten que hi ha "moltíssims errors" en les nòmines de l'atur i creuen que trigaran mesos a corregir-los. Per evitar problemes en les desafectacions de treballadors d'empreses que reprenguin l'activitat, el Col·legi Oficial de Gestors Administratius demana poder accedir al sistema del SEPE, agilitzar el "desmuntatge" dels ERTO i evitar, així, noves errades.

 

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha reconegut més del 98% de les prestacions per ERTO presentades des de l'inici de la pandèmia i, fins ara, ja han abonat més de 3,4 milions d'euros. El director general de l'organisme, Gerardo Gutiérrez Ardoy, va assegurar aquest dijous que el ritme de reconeixement "ha recuperat la normalitat", ja no hi ha prestacions pendents per reconèixer i la plantilla està centrada a corregir les errades.

Malgrat això, els errors detectats en les prestacions d'atur són tants i de tota mena que els treballadors alerten que no podran corregir-los tots en tres mesos, assegura Miguel Ángel Garcia, que fa 34 anys que treballa a la direcció provincial del SEPE a Barcelona. En la mateixa línia, Enric Medina, un empleat de l'organisme a Granollers, considera que el temps que trigaran a esmenar les errades es pot allargar més -fins i tot més enllà de l'estiu- si s'obren les oficines al públic.

 A Catalunya ja hi ha més de 97.400 expedients temporals que afecten 717.800 persones. Segons càlculs del Govern, unes 80.000 persones encara no han cobrat la prestació per desocupació. A banda dels impagaments, despatxos d'advocats, sindicats i patronals han denunciat que hi ha milers d'errors en les nòmines que ha enviat el SEPE, amb quantitats que poden ser inferiors als 100 euros.

Els gestors s'ofereixen a ajudar

L'entitat afirma que les prestacions pendents s'abonaran durant el mes de maig, gràcies a un acord amb els bancs per avançar el pagament i defensa que els errors "són aliens" a la gestió del SEPE perquè es tracta, habitualment, d'errades en els números de DNI o altres dades d'informació relativa als treballadors inclosos a l'ERTO que han aportat les empreses i gestories.

El col·lectiu a l'altra cara de la moneda, els gestors, es defensen i asseguren que el sistema que es va idear per a tramitar els milions de prestacions no ha sigut "el més adequat". "El sistema que s'ha previst, la forma de tramitar i l'opacitat del SEPE tenen gran part de la responsabilitat que encara quedin prestacions per atur per tramitar", assegura Alfonso Lluzar, president del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya.

Lluzar admet que els gestors, que s'han encarregat del 90% dels expedients presentats des de l'inici de l'estat d'alarma, poden haver comès algun error però no entén perquè no poden connectar-se al sistema i revisar les dades, de la mateixa manera que ho fan amb l'Agència Tributària. "Si no ens deixen ajudar no sé quan acabaran de revisar els errors, potser no acaben ni aquest any", alerta Lluzar, que creu que el SEPE està intentant "buscar culpables" i "espolsar-se les responsabilitats" davant dels milers de persones que no han cobrat.

El president del Col·legi Oficial de Gestors Administratius creu que s'hauria de perdre temps en dissenyar un programari que permeti fer comprovacions a les persones que presenten els expedients. A més, demanan que els professionals puguin tenir accés als programes del SEPE abans que la situació de desafectació de persones dels expedients es descontroli.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.