L'alcaldessa de Sabadell, escollida presidenta de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità

Rubí és una de les nou ciutats que formen part d'aquesta nova entitat

L'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità ha celebrat aquest dijous l'assemblea constituent de l'entitat i ha escollit com a primera presidenta l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

 

L'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa i el de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, ocuparan les vicepresidències d'un ens que comença a caminar amb el suport de nou ciutats de la segona corona metropolitana. La nova entitat, que ja va assentar les seves bases el passat mes d'abril, neix amb l'objectiu de fer sentir la veu del territori i situar les ciutats de l'arc metropolità "al lloc que es mereixen", ha dit Farrés. En la primera reunió de treball, els alcaldes han posat sobre la taula debats sobre infraestructures, mobilitat sostenible i habitatge.

Més info: Rubí s'uneix a l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità

L'amfitrió de la trobada, l'alcalde de Mataró, David Bote, ha explicat a l'inici de l'assemblea que la nova entitat vol esdevenir "una sola veu" en defensa d'un territori disseminat al voltant de la gran Barcelona, però amb problemàtiques comunes. "En moments polítics complicats, s'ha de donar un enorme valor a les ganes de treballar junts", ha afegit Farrés.

En aquest sentit, l'alcaldessa de Sabadell i nova presidenta de l'entitat ha explicat que l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità no vol ser una amenaça per a cap altra institució del país, ja que no treballarà "contra ningú" i menys contra Barcelona, assegura. Farres demana, això sí, que els pobles i ciutats de la segona corona siguin escoltats.

"El model centralista està esgotat i cal vertebrar el país d'una forma diferent, donant veu a municipis com els que representem", ha etzibat la presidenta. Les nou ciutats fundadores de l'entitat sumen prop d'un milió d'habitants i en el conjunt de les comarques que configuren l'arc metropolità hi viuen uns tres milions de catalans.

A banda de Sabadell i Mataró, hi són també Terrassa, Rubí, Martorell, Granollers, Mollet del Vallès, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. L'Associació, però, està oberta a que altres municipis de més de 25.000 habitats i consells comarcals de la segona corona s'hi puguin anar afegint. "Nosaltres tampoc volem exercir el centralisme", apunta Farrés.

Durant la primera reunió de treball dels alcaldes s'han apuntat alguns dels temes de l'agenda de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità, com les infraestructures, tant viàries com ferroviàries, la mobilitat sostenible, o l'accés a l'habitatge. En aquest sentit, una de les propostes que n'ha sorgit es la implantació de zones de baixes emissions (ZBE) al territori.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.