Ana María Martínez (PSC): "El comerç és una peça fonamental en l'activitat econòmica de la ciutat"

La candidata a l'alcaldia de Rubí del Partit Socialista de Catalunya explica alguns dels projectes principals del seu programa electoral

El TOT Rubí prossegueix amb les entrevistes als candidats a l'alcaldia per a les pròximes eleccions municipals del 28 de maig. És el torn d'Ana María Martínez, alcaldable del Partit Socialista de Catalunya (PSC).

Ana María Martínez té 50 anys i és rubinenca de tota la vida. Va estudiar a l'escola Balmes de Rubí i és diplomada en Treball Social, també està llicenciada en antropologia social i cultural i té un màster en gestió pública. "Quan tens la responsabilitat de ser alcaldessa cal tenir una base de formació"

Martínez és alcaldessa de la ciutat des de l'any 2015 amb el PSC, partit per porta al govern de Rubí des de fa més de 20 anys.

Quins són els eixos principals del vostre programa electoral per als comicis municipals?

Les línies sobre les quals dissenyem les nostres accions són les persones, el manteniment de l'espai públic i la reactivació econòmica. Són els mateixos eixos prioritaris que han marcat tot aquest mandat i fent èmfasi en aquest proper període en la seguretat, però que també va lligat a la adequació i manteniment de l'espai públic.

"Aquesta sensació d'inseguretat molts cops no està basada en fets objectius"

Segons l'última enquesta de satisfacció ciutadana, els rubinencs van valorar la seguretat com a una de les coses que més els preocupaven. Quines són les vostres propostes per solucionar aquestes preocupacions?

La inseguretat no és el que més preocupa, però sí que és cert que existeix aquesta percepció. És important destacar que aquesta sensació molts cops no està basada en fets objectius sinó que es basa en allò que sentim i és que avui en dia ho magnifiquem molt tot i les xarxes, que són tan bones per unes coses, no ho són tant per altres.

"Continuarem treballant per millorar i ampliar el cos de la policia local"

En tot cas, per nosaltres és crucial que tothom tingui la convicció que treballarem per millorar aquesta percepció, perquè senti que la nostra ciutat té els efectius de policia local que necessita i que continuem treballant per millorar i ampliar el cos de la policia local perquè tinguin més agents. De fet, ja hem incrementat el nombre d'agents, però continuarem treballant perquè siguin més visibles. També continuarem coordinant-nos amb els mossos d'esquadra perquè els resultats de les actuacions són molt millor quan els dos cossos de seguretat treballen plegats.

"L'1 de juny s'incorporaran serenos al cos de seguretat "

Altres propostes que van lligades a millorar la percepció de seguretat, són que l'1 de juny s'incorporaran serenos al cos de seguretat. Hi haurà un equip de 15 persones que treballaran a les nits de manera coordinada amb la policia local per poder donar aquesta tranquil·litat als nostres veïns.

També fent propostes per millorar l'espai públic i d'aquesta manera millorar també aquesta sensació de seguretat als carrers. Aquí parlem sobretot d'il·luminació i que no hi hagi racons foscos que puguin donar peu a sentir-nos insegurs.

El comerç local ha viscut uns moments difícils dels quals encara s'està recuperant. Quines són les vostres propostes per millorar aquesta situació?

Hem viscut uns anys complicats amb una crisi sanitària mundial. Aquí quan vam elaborar el pla de recuperació postcovid, unes de les principals línies d'actuació passava per acompanyar al comerç local donant, per una banda, als comerços de restauració, la possibilitat d'ocupar la via pública amb una excepció de les taxes. Per una altra banda, vam elaborar els vals de comerç, una idea que va ser un èxit i hem volgut mantenir. Aquests vals el que feien era dipositar diners directament al comerç local.

"La nostra proposta implica continuar dinamitzant el comerç local i millorant el mercat municipal"

La nostra proposta implica continuar dinamitzant el comerç local i millorant el mercat municipal, que durant aquest mandat ha millorat considerablement els seus espais. Han estat prop d'un milió i mig d'euros en millorar i dignificar tot l'equipament. També treballem perquè en el proper mandat el mercat municipal tingui en el seu espai una Escola d'Hostaleria, que serà un maridatge entre el producte del mercat i el servei d'hostaleria a càrrec de persones que s'estan formant. Es tracta de fomentar el producte de qualitat, la formació, i tenir un servei per gaudir.

"El comerç és una peça fonamental en l'activitat econòmica de la ciutat"

També continuarem treballant en la dinamització i l'acompanyament a les entitats i associacions comercials que tenim. Una ciutat on el seu comerç està sa, és una ciutat que té espais de relació i que acompanya a la sensació de seguretat. El comerç és una peça fonamental en l'activitat econòmica de la ciutat.

"Continuar treballant fins que tots els passos de vianants estiguin adaptats"

Pel que fa a la mobilitat de la ciutat, quines són les vostres solucions?

Hem d'aconseguir tenir una ciutat plenament inclusiva. Des del 2015 hem anat adaptant els passos de vianants de la ciutat, encara tenim un 30% dels passos de vianant que no estan adaptats i el que farem serà continuar treballant fins que tots estiguin adaptats.

Ana María Martínez, candidata del PSC, al seu despatx. FOTO: E.L.

Ana María Martínez, candidata del PSC, al seu despatx. FOTO: E.L.

El més bàsic està fet, que és tenir recorreguts accessibles des dels diferents barris de la ciutat fins al centre, però també és cert que qualsevol persona des de qualsevol lloc i sense pensar en un recorregut concret ha de poder arribar a qualsevol punt de la ciutat. Aquí estem combinant el manteniment dels carrers amb l'accessibilitat, que és absolutament imprescindible.

En el tema de la neteja i manteniment dels carrers, fins a quin punt hem d'apel·lar a la corresponsabilitat i fins a quin punt s'han d'aplicar més mesures?

Hem fet un esforç considerable en la millora del contracte del servei de neteja, perquè passi per zones per on abans no passava i per augmentar la freqüència en altres llocs. És un contracte que vol que tota la ciutat estigui neta per igual.

"Tenim el dret a viure en una ciutat neta, però també tenim el deure de cuidar-la"

Així i tot, hem de demanar responsabilitat a tots els veïns i aquesta responsabilitat passa per entendre que la ciutadania tenim el dret a viure en una ciutat neta, però també tenim el deure de cuidar-la. De la mateixa manera que no tirem escombraries al terra de casa nostra, tampoc ho hauríem de fer al carrer, perquè també és casa nostra.

"Hem pogut treballar al voltant d'un pla de mandat d'una manera raonablement satisfactòria"

Com valoraríeu aquests últims quatre anys de govern en coalició?

Quan vam millorar els resultats i vam passar a tenir 10 regidors, estàvem en condicions de liderar un govern amb alguna altra formació amb la qual compartim una part important d'objectius per la ciutat, per tant, considerem que hem pogut treballar al voltant d'un pla de mandat d'una manera raonablement satisfactòria. Tot i tenir algunes diferències, perquè som formacions diferents, la meva valoració és satisfactòria perquè hem assolit un 92% d'aquest pla de mandat.

Donat el moment de les eleccions, si haguéssiu de pactar, amb qui ho faríeu?

Jo m'asseuré amb tothom que posi en el centre de la conversa a Rubí i millorar Rubí. Nosaltres arribem al 28 amb el convenciment que tindrem una confiança com per governar sols i amb l'objectiu de fer una transformació de la ciutat, posant èmfasi en l'avinguda de l'Estatut, i el balcó de la riera.

"Vull una ciutat on els joves tinguin possibilitat de formar-se i a la vegada oferir a les empreses perfils professionals competents"

Com veus el Rubí del futur?

Vull un Rubí que sigui una fàbrica d'oportunitats, una ciutat on tothom pugui desenvolupar el seu projecte de vida i pugui passejar en una ciutat neta amb una mobilitat sostenible, però també una ciutat on hi hagi un comerç fort i que sigui aquesta peça de l'activitat econòmica que necessitem.
Vull una ciutat on els joves tinguin possibilitat de formar-se i a la vegada oferir a les empreses perfils professionals competents amb una ocupació de qualitat, vull continuar tenint empreses fortes i competitives.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.