L’any 2021 Rubí no tindrà zona blava i es manté l’import de l’IBI

També s'estableix un recàrrec de l’IBI del 50% per als habitatges que es trobin desocupats

Aquest dimarts 13 d’octubre s’ha celebrat un ple municipal extraordinari de forma telemàtica en el qual s’ha aprovat, de forma provisional, la modificació de les ordenances fiscals i els impostos de la ciutat.

M. Carmen Cebrián, regidora d’Hisenda i Serveis Econòmics, ha anunciat que es congela el tipus impositiu de l’Impost de bens immobles (IBI) en un 0,677, situant el rebut mitjà de l’IBI a Rubí en els 492,04 euros per aquest 2020. A més, es deroga l’ordenança fiscal que regula la taxa per l’estacionament de vehicles de tracció mecànica en les vies públiques, per la qual cosa  l’any 2021 Rubí deixarà de tenir zona blava i s’incrementarà el nombre d’aparcament rotatori o de zona taronja.

Tanmateix, es manté la suspensió de la Taxa per ocupació de la via pública pel que fa a taules i cadires del sector de la restauració i s’amplia al mercat setmanal no sedentari, entre d’altres.

Alhora, s’ha introduït una bonificació de l’impost del 60% per als propietaris de pisos que els posin a la borsa de lloguer social i s’estableix un recàrrec de l’IBI del 50% per als habitatges que es trobin desocupats de forma permanent.

Intervencions dels portaveus dels grups municipals

Un cop anunciada la proposta de l’equip de govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), la portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Betlem Cañizar, ha reclamat més temps per a l’oposició per poder valorar les esmenes fiscals i ha assegurat que “una altra vegada no ens permet com a oposició realment revisar i valorar quines despeses s’incrementaran i quines no”.

Pel que fa al recàrrec de l’IBI del 50% en els immobles desocupats, Cañizar ha assegurat que el seu partit ja ho va proposar en el 2016 i va acordar amb el PSC incorporar aquesta taxa a l’any següent, tot i que la regidora ha manifestat que “millor tard que mai”.

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí (VR), ha criticat el manteniment i la neteja de la ciutat en relació amb l’IBI que cobra l’Ajuntament. “Fa anys que demanem que el tipus impositiu de l’IBI estigui en la mitjana de la comarca del Vallès Occidental, però de veritat”. García ha afegit que l’IBI és un impost no progressiu i és el mateix per a una família amb pocs o molts ingressos, per la qual cosa ha instat a revisar les ajudes per a famílies amb més necessitats.

Respecte als ingressos a les arques del consistori que suposen generen aquest tipus d’impostos, Cebrián li ha replicat a Toni García que “no és moment de perdre ingressos per l’Ajuntament perquè la ciutat necessita serveis”. García ha tornat a intervenir per assegurar que “el problema dels serveis a la ciutat no és pels recursos econòmics ni per manca de capacitat financer sinó és un problema d’incompetència” i ha anunciat que el vot del seu grup municipal era una abstenció.

Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, ha intervingut per assegurar que les ordenances fiscals de Rubí estan “lluny de compensar els nostres veïns i veïnes, no deixen de pressionar.  Creiem que l’IBI que es cobra és insultantment alt, tenint en compte com es troben alguns carrers i urbanitzacions. Era més necessari que mai baixar l’IBI”.

En canvi, respecte a la supressió de la zona blava, Martín ha assegurat estat “totalment d’acord, és una proposta històrica de Ciutadans (...) vam presentar una moció que, per cert, En Comú Podem i els socialistes, van votar en contra”.

El líder de Cs també ha celebrat la supressió de la taxa als restauradors però considera que no és suficient. Tanmateix, ha assegurat que la taxa que grava un 50% l’IBI a les cases desocupades “fica en el mateix sac als grans tenidors i aquelles persones que han heretat un pis i decideixen durant un temps no posar-lo en lloguer”.

Martín ha assegurat que ha sigut poca informació i temps facilitats pel consistori per poder participar en l’elaboració de les ordenances fiscals i ha acusat l’equip de govern d’enviar la informació “només tres fitxes per cobrir l’expedient, i amb poca intenció de negociar res”.

Cebrián, tercera tinenta d’alcalde, ha tornat a insistir en què l’impost de l’IBI a Rubí es troba en la mitjana del tipus impositiu del Vallès Occidental, “per ser exactes, són 58 euros per sota de la mitjana de la comarca”, i ha acusat al partit de Martín de no haver aportat cap proposta per a l’elaboració de les ordenances fiscals.

Martín ha intervingut per afegir que “els importa un rave el que pensa l’oposició” i ha anunciat que el seu partit votava en contra de les noves ordenances fiscals.

Xavier Corbera, portaveu d’Esquerra Rubí, en la mateixa línia dels altres grups municipals, ha considerat que ha faltat més participació de l’oposició en la modificació de les ordenances fiscals, i ha explicat que “si les taxes serveixen per pagar el túnel de llum i altres qüestions de màrqueting del govern creiem que paguem masses impostos”.

Pel que fa a la zona blava, Corbera ha criticat l’eliminació de la zona blava, perquè “no és el nostre model el fet de potenciar la mobilitat en vehicle privat”, i ha afegit que “aquest és un model de Ciutadans i m’agradaria saber si els socis de govern i els socialistes, que van votar en contra, ara hi estan d’acord”.

Cebrián li ha replicat que va llegir la proposta feta arribar per correu electrònic per part d’ERC durant el mes de juliol i estava “totalment buida”. Respecte al increment de l’aparcament rotatiu o de  zona taronja, la regidora del PSC ha recordat que no afavoreix la mobilitat sostenible “però llavors tota la gent que viu a les urbanitzacions no podria apropar-se a fer compres al centre i fer despesa a la ciutat”

També per al·lusions, Roberto Martín, de Cs, li ha contestat que “parla molt poc amb el teixit associatiu i de comerciants de la ciutat i en cap cas haguéssim fet una moció si no hagués estat per petició de tots els comerciants amb els quals ens vam reunir”.

Ànnia García, segona tinenta d’alcaldia i portaveu d’En Comú Podem, ha explicat que són unes ordenances adaptades al moment, “no podem posar en perill l’estabilitat pressupostària tenint en compte la incertesa i quina serà la situació econòmica i laboral”.

Respecte a la taxa per a pisos buit, García ha aclarit que el recàrrec no s’aplicarà en els pisos que s’hagin heretat durant els tres primers anys i ha assegurat que “no han estat els pressupostos ni les ordenances més fàcils d’aprovar, per la situació de la pandèmia actual, amb moltes incerteses sobre la taula però adaptades a la situació”.

Sobre el debat del mobilitat que ha suscitat l’eliminació de la zona blava, la regidora d’ECP ha assegurat que el seu grup municipal sempre ha estat a favor de l’aparcament rotatori perquè “continua sent una eina que necessitem a les nostres ciutats” i respecte la utilització del vehicle privat ”la realitat és que encara hi ha molta gent que el fa servir”, i ha argumentat que també afavoreix al comerç local.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.