S’aprova la pacificació dels carrers Sant Pere i Sant Sebastià en el ple municipal de juliol

També s'aprova una moció per millorar els problemes de seguretat i incivisme al barri de Les Torres

El ple municipal d'aquest mes de juliol ha aprovat, de forma inicial, la pacificació del carrer Sant Sebastià, entre Llobateres i Torrijos, corresponent al tram que dona a l'escola Regina Carmeli. També s'ha aprovat de forma unànime que hi hagi plataforma única al carrer Sant Pere, entre la cruïlla del carrer Nou i Magallanes, i el carrer Montserrat, a tocar de l'escola Pau Casals. 

Tot i que la pacificació d'aquests dos carrers ha comptat amb els vots favorables de tots els partits, Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP, ha dit que s'hauria de fer el mateix a l'institut J.V. Foix i a l'escola Joan Maragall, dos entorns escolars molt castigats pel pas constant de camions i vehicles pesants. "És una zona complexa però s'ha d'abordar amb urgència", ha dit.

Xavier Cots, regidor d'ERC Rubí, també ha celebrat facilitar l'accessibilitat als vianants en aquests dos carrers però ha manifestat que la pacificació dels carrers del centre de Rubí s'ha fet de forma "desendreçada i "a pedaços”. En aquest sentit, el regidor ha explicat que sovint cotxes i vianants no entenen la disposició dels carrers i culs de sac que hi ha actualment, per la qual cosa ha demanat unificar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Rubí, a més de "descentralitzar l’illa de vianants i portar-la altres barris". El regidor també ha preguntat per on s'entrarà quan es pacifiqui el carrer de Sant Sebastià, a l'aparcament situat a la plaça Salvador Allende. 

Per al·lusions, Rafael Güeto, regidor socialista d'Urbanisme, ha dit que certament hi ha una "segmentació" en la pacificació de l'illa de vianants, però tampoc hi ha tant de pressupost per fer una pacificació tan àmplia. Güeto ha recordat que el pla director de la bicicleta ja ha estat aprovat i ha criticat que tot sigui més fàcil d’assenyalar "quan s’està a l’oposició".

Problemes de convivència al barri de Les Torres

Un altre dels temes que ha protagonitzat el ple de juliol ha estat la moció presentada per l'AUP, que ha proposat diverses mesures de caire social i també la presència fixa, de forma temporal i excepcional, d’una parella de policies al barri de Les Torres per solucionar els problemes de seguretat i incivisme actuals. 

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha recordat la "deixadesa i degradació" que pateix aquest barri de la ciutat, i s'ha mostrat d'acord, en línies generals, a la moció presentada per l'AUP per posar remei a "la tolerància a l'incivisme i l’increment dels fets delictius" en aquesta zona. 

D'altra banda, Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, s'ha mostrat sorprès perquè l'Alternativa d'Unitat Popular demani més presència policial. "No som sectaris i no tenim problema en votar a favor d’una proposta de l’AUP", ha dit Martín, qui ha criticat els eufemismes i el "buenismo" de la formació municipal anticapitalista "per no ofendre a alguns dels que els hi voten". El regidor taronja també ha recordat que el seu partit ja va presentar dues mocions on demanaven millorar la seguretat de Les Torres i la seva neteja. "Aquesta moció defensa el que fa molt que defensem la resta", i ha recordat que molts veïns viuen un calvari a causa de la "permissivitat amb màfies i delinqüents". 

Pel que fa a ERC Rubí, la regidora Monte Soler ha confirmat que els republicans comparteixen tots els punts de l'acord presentat per l'AUP. A més, ha recordat que ja van presentar mocions anteriors en aquesta mateixa línia, "però tot segueix igual o pitjor". Segons Soler, les actuacions fetes fins ara no han sigut adequades ni suficients i ha criticat les "falses promeses" del PSC arran d'una entrevista publicada al Diari de Rubí en el 2017 sobre la reforma dels antics cinemes. "Segueixen igual. Buits, tancats i bruts".

El regidor dels comuns, Andrés Medrano, també s'ha mostrat a favor de la moció i ha assegurat que recull actuacions que, en part, ja s'estan desenvolupant al barri i d'altres que es poden estudiar. Segons el portaveu d'En Comú Podem, "no hi ha espai a Rubí per al vandalisme, l'incivisme i la delinqüència i cal treballar perquè desaparegui". Medrano ha justificat el suport del seu partit a aquesta moció perquè "no fa demagògia innecessària", i considera que no se centra només en actuacions policials.

El portaveu del PSC, Moisés Rodríguez, ha revelat que inicialment el seu partit anava a votar en contra de la moció de l'AUP, però després d'introduir unes esmenes de l'equip de govern sobre accions comunitàries, de civisme i de dinamització esportiva, el seu vot ha estat favorable. El socialista ha afirmat que els treballs de neteja es fan diàriament al barri de Les Torres, "i amb aquesta moció es vol incentivar, i no fer política barata en contra d'un barri".  Pel que fa a la presència de la Policia local, el regidor del PSC ha assegurat que hi ha patrullatge a peu constant i moltes altres actuacions "que no són visibles", com la col·laboració amb la Policia nacional. 

D'altra banda, el ple d'aquest mes de juliol ha portat a aprovació la taula d'urbanitzacions de Rubí i les seves normes de funcionament. Tot i la unanimitat i els vots favorables de totes les formacions municipals, Toni García, de Veïns per Rubí, ha assegurat que no s'han complert dues mocions anteriors, una sobre destinar el 15% del pressupost ordinari a les urbanitzacions ni tampoc una altra per elaborar una diagnosi de l’estat de les urbanitzacions. 

"Que hagin passat quatre anys per no tenir aquesta diagnosi mostra la deixadesa d'aquest govern i les actuacions són insuficients", ha dit García, qui ha apuntat problemàtiques actuals com la falta de neteja, equipaments, excés de velocitat dels cotxes o falta de presència policial. 

Marta Esparza, regidora d'ERC Rubí, també ha criticat l'estat de les urbanitzacions, "queda molt per fer", però ha valorat l'aprovació de les normes de funcionament de la taula d'urbanitzacions com "una bona eina". 

El ple també ha aprovat demanar un crèdit de 2,5 milions per iniciar la licitació i adjudicació del projecte d’instal·lació de plaques solars en una trentena d’edificis municipals. Tot i sol·licitar un préstec, l’equip de govern, format per PSC i En Comú Podem, espera poder accedir als ajuts de l’ICAEN i la Diputació de Barcelona perquè no siguin les arques municipals les que assumeixin el cost total de finançaments dels treballs.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.