L’AUP alerta que el lloguer d’habitacions per a ús turístic pot incrementar el preu de l’habitatge

El grup municipal presentarà una moció en el ple municipal de juliol basat en la campanya del Sindicat de Llogaters

El grup municipal de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) presentarà en el pròxim ple municipal del mes de juliol una regulació i moratòria del decret de turisme de Catalunya, que permet i facilita que qualsevol persona pugui llogar part del seu habitatge habitual a turistes, 365 dies a l’any, sempre i quan visqui a l’habitatge, no siguin més de 4 les turistes que es reben i l’estança sigui igual o inferior a 31 dies.

La moció és basa en la campanya del Sindicat de Llogaters en relació amb el decret que estableix el termini d’un any perquè els ajuntaments puguin assumir aquesta tipologia d’allotjament turístic.

“En el context de la nostra ciutat l’habilitació del lloguer d’habitacions per ús turístic pot suposar una ajuda econòmica per a persones que ho necessitin, però també i sobretot una pressió afegida al preu de l’habitatge, amenaçant el dret a una vivenda digna”, expliquen des de l’AUP.

A més, asseguren que aquest decret és “trampós, ja que els ajuntaments no tenen la capacitat per controlar que es compleixin les condicions mínimes necessàries perquè un habitatge sigui llar turística compartida: ni pel que fa a mesures higièniques, ni a quantitat de persones i dies que realitzen les estades, ni per a saber si de debò és un habitatge permanent. La distorsió per al veïnat d’aquest tipus de llars compartides pot arribar a ser molt gran”.

En aquest sentit, esmenten la casuística que ja ocorre a Barcelona, on asseguren que s’ha estudiat l’increment dels preus del lloguer a la ciutat per l’activitat de la plataforma Airbnb, “on la majoria de lloguers són només comercials (només un 35% respon a veritable amfitrionatge)”.

A través d’una nota de premsa, l’AUP recorda que aquest tipus de mesures afavoreixen que grans empreses facin falsos empadronaments per tal de poder destinar habitatges sencers a ús turístic. “A zones més turístiques que el nostre municipi es detecta de forma recurrent aquesta pràctica”.

L’AUP demanarà la moratòria d’un any a Rubí i la seva derogació a la Generalitat

Per aquest motiu, el partit municipal proposarà en la sessió plenària que s’aprovi una moratòria d’un any en l'atorgament de les llicències per les llars compartides d’ús turístics, per tal d’estudiar la prohibició, limitació o regulació d’aquestes activitats turístiques al municipi, així com els corresponents mecanismes de control i sancions aplicables per part de l’Ajuntament.

També, que s’elabori un pla d’informació, registre, control i un règim sancionador de les llars compartides d’allotjament turístic; i finalment que se sol·liciti a la Generalitat la derogació de la normativa.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.