L'AUP demana un seguit de mesures per tal de garantir el dret a l'aigua de tothom

Evitar els talls d'aigua a famílies vulnerables o aprofitar l'aigua dels pous serien algunes d'aquestes mesures

Catalunya fa mesos que està en un nivell greu de sequera que ha fet que s'hagi de replantejar la gestió de l'aigua i l'ús que en fem. És per això que des de l'AUP, proposaran un seguit de mesures al ple municipal de gener per tal de "fer canvis estructurals que ens facin estalviar el màxim d'aigua possible". Les propostes tenen dos vessants, un de més social i un altre de més ambiental, i estan dividides en tres fases d'actuació, a curt, a mitjà i a llarg termini.

Entre les actuacions més directes, demanen que s'evitin els talls d'aigua a famílies o persones vulnerables i que es faci un pla d'ús eficient per a tots aquells grans consumidors d'aigua (indústria majoritàriament). Un punt important que reclamen és que es posi data a totes aquelles accions que estan previstes en el pla de sequera, com per exemple posar en marxa els pous en desús, o millorar la detecció de fuites i la sectorització de la xarxa. "El pla de sequera mostra com el 25% de l'aigua a Rubí desapareix per les fuites que sorgeixen per com estan les instal·lacions. Això és molta aigua, és una bogeria", ha explicat Betlem Cañizar, exregidora de l'AUP.

Algunes de les mesures que proposen a mitjà termini seria posar en marxa un registre de captacions il·legals que pugui haver-hi a Rubí, establir un sistema de tarifació en sequera que agravi els consums elevats i bonifiqui els consums vitals o fer públiques les dades de l'estat dels aqüífers. Més a llarg termini, la formació destaca que caldria Impulsar la permeabilització de sòls en els futurs parcs i places de Rubí per tal d'aprofitar l'aigua per al reg d'aquests.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.