L’AUP, preocupada per la sensació d’inseguretat que s’ha difós entre la població

Alerten sobre els discursos d’odi que es promouen des de grups d’ultradreta i mitjans de comunicació

Betlem Cañizar, regidora de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), va presentar en el darrer ple municipal una moció sobre la policia local, per a qui demanava més cursos formatius d’assistència obligatòria sobre drets humans i mediació pacífica, entre d’altres aspectes, que no va tirar endavant, ja que només va tenir el suport d’ERC. L’equip de govern, format per PSC i En Comú Podem, així com Ciutadans, van votar en contra. Veïns per Rubí es va abstenir.

La formació municipal expressa, a través d’un comunicat, la seva preocupació “pels discursos sobre seguretat i ordre públic que s’estan fent predominants a mitjans de comunicació, en espais polítics o xarxes socials”. Consideren que s’afegeix pressió sobre la tasca de la policia local de la ciutat, que encara està mancada d’efectius suficients, un fet que s’hauria notat més des de l’esclat de la pandèmia.

“La crisi provocada per la Covid-19 i la difusió dels discursos securitaris de la ultradreta, els mitjans de comunicació i les entitats estan recollint un augment d’actituds públiques i delictes relacionats amb racisme, xenofòbia, violències masclistes i LGTBIfòbiques o, directament, amb el feixisme”.

En aquest sentit, creuen que els agents, de la mateixa manera que altres professionals, tenen interioritzats els estereotips i prejudicis de societat. A més,  asseguren que les xifres d’infraccions penals que publica el Ministeri d’Interior no mostren un “augment desmesurat”, malgrat l’alarmisme social que hi ha al voltant dels índexs de criminalitat.  

Des de l’AUP opinen que moltes intervencions de la policia local acaben sent “un calaix de sastre”, i que han d’intervenir en tot tipus de situació d’exclusió social en les que potser hauria d’anar una treballadora social, mediadora o terapeuta.

“En qualsevol professió en la que toqui intervenir en situacions de conflicte (professorat, educació social, policia, etc.) sabem que actuar sense els recursos i la capacitació necessàries, i amb una sobrecàrrega d'estrès important, posa en risc la qualitat i proporció de la pròpia intervenció”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.