L’AUP presentarà una moció per reclamar més places per a persones grans en residències públiques

Asseguren que a Rubí hi ha només 65 places en residències de gent gran per cada 1.000 persones majors de 65 anys

L’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) de Rubí ha anunciat que presentarà una moció en el pròxim Ple municipal de Rubí, que tindrà lloc el 29 de gener, per reclamar a la Generalitat de Catalunya la construcció de noves places en residències públiques a la ciutat que permetin assumir la demanda prevista.

A través d’un extens comunicat, el partit municipal explica que l’envelliment progressiu de la població als països enriquits s’està incrementant any rere any i es preveu que en el 2030 aquesta proporció de població pugui arribar a representar fins al 22,3% a Catalunya.

En el cas concret de Rubí, l’AUP assegura que hi ha un total de 65,51 places en residències de gent gran per cada 1.000 persones majors de 65 anys. D’aquestes, tan sols 18,31 són d’oferta pública, mentre que les 47,20 restants són privades.

Per aquest motiu el partit municipal, encapçalat per Betlem Cañizar, considera necessari acordar amb la Generalitat l’increment de les places en centres de dia i alhora planificar “la construcció de sociohabitatges públics per a la gent gran que incloguin serveis auxiliars (infermeria, activitats, etc.) i espais comuns de relació”.

L’AUP assegura que les places públiques en residències geriàtriques actualment són escasses i, “malgrat que hi ha petites empreses i cooperatives que fan una feina de qualitat, el 25% de les places disponibles està en mans de grans consorcis, alguns espanyols o catalans, la majoria francesos”.

En aquest sentit, un dels punts que recull la moció que presentarà el grup municipal té a veure amb la creació de “cooperatives d’habitatge sènior” que permetin viure amb autonomia a la vegada garantir de forma cooperativa o comunitària les cures que cada persona requereixi.

Des de l’AUP consideren indispensable la creació de més places públiques “que permetin garantir la qualitat de l’atenció així com les prestacions a la gent gran a llarg termini, donat el desmantellament progressiu de l’Estat del benestar”.