L’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) ha anunciat que presentarà dues mocions en el pròxim ple municipal. La primera d’elles està relacionada amb els talls de llum reiterats que pateixen veïns i comerciants de Rubí i de diverses poblacions del Vallès Occidental.
Segons l’AUP, la factura de l’energia elèctrica dels equipaments i l’enllumenat públic suposa un cost rellevant per a la ciutat, entorn els 2 milions d’euros en el 2020. “L’Ajuntament de Rubí compra aquesta energia a Endesa, que es compromet a un preu i al subministrament d’energia 100% renovable. L’incompliment de contracte permet que es multi a la companyia amb el 0,75% dels imports de les factures”, exposen.
En aquest sentit, l’AUP assegura que només l’energia subministrada a l’Ajuntament l’any 2017 té la garantia d’origen renovable certificada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). “A més, hem detectat una possible sobrefacturació en els comptadors de la llum que pot suposar un sobrecost de 20.000 euros anuals en els comptadors de la llum dels equipaments municipals”, expliquen.
El grup municipal, encapçalat per Betlem Cañizar, considera que en molts municipis es produeix també un sobrecost en les potències contractades, en molts casos per damunt de les que necessiten els diferents equipaments. “En el cas de Rubí, creiem que s’ha produït l’ajustament de la potència per la revisió que s’ha fet des del projecte Rubí Brilla, però restem a l’espera de confirmació per part del govern”.
Segons l’AUP, Endesa és responsable dels constants talls de llum a diverses zones de Rubí, “la mateixa que va anunciar 1.511 milions d’euros de beneficis nets durant els primers 9 mesos de 2020 i que es nega a seure i negociar amb les institucions el deute de les famílies en situació de pobresa energètica, està obtenint contractes lucratius amb els ajuntaments sense que, aparentment, els compleixi. Podríem arribar a parlar d’estafa d’Endesa a l’Associació Catalana de Municipis?”, qüestiona el grup municipal.
És per tot això que l’AUP presentarà una moció per confirmar l’origen renovable de l’energia subministrada i, si aquest no es pot comprovar, aplicar la falta greu contemplada en l’article 41 del plec de clàusules del contracte. “Demanem també que es reclami el preu adient dels comptadors així com promoure el debat a l’Associació Catalana de Municipis per tal que l’acord marc garanteixi el subministrament d’energia 100% renovable i a preus competitius”.
Millora de les condicions de treball de les empreses subcontractades
D’altra banda, l’AUP ha anunciat que presentarà una segona moció per a què l’Ajuntament insti a les empreses subcontractades a regularitzar la situació dels treballadors afectats per la sentència del Tribunal Suprem del passat 24 de desembre.
Aquesta sentència rebutja la limitació temporal dels contractes per obra o servei determinat. “Així doncs, les empreses subcontractades per a prestar serveis de l’Ajuntament no podran continuar tenint els seus treballadors i treballadores amb contractes d’obra i servei d’igual durada a la del contracte o concessió del servei”, expliquen des de l’AUP.
La Sala del Tribuna Suprem entén que si l’empresa té com a activitat principal la prestació de serveis, no pot basar aquesta prestació en una plantilla temporal, sinó indefinida. “Per tant, aquesta sentència suposaria la conversió en indefinit de bona part dels contractes d’obra i servei de les empreses que gestionen els serveis públics de l’Ajuntament de Rubí”, manifesta l’AUP a través d’un comunicat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.