L'avantprojecte del Balcó de la Riera tira endavant

Controvèrsia entre els diferents grups polítics sobre el plantejament del projecte, que opta als fons Next Generation

El ple municipal de Rubí del mes de gener ha donat llum verda a l’avantprojecte de renaturalització del Balcó de la Riera, que opta als fons europeus Next Generation. Ho ha fet amb els vots favorables de l’equip de govern, format per PSC i En Comú Podem, i Veïns per Rubí. S'han abstingut ERC Rubí, Ciutadans i l’AUP. 

Més info: Rubí opta als fons europeus per renaturalitzar la riera i part de Can Fatjó

Moisés Rodríguez, portaveu del grup municipal del PSC, ha manifestat que "estem davant d'una oportunitat" en referència als fons europeus Next Generation, que en cas de ser aprovats per al projecte de renaturalització de la riera de Rubí suposaria "un abans i un després" a la ciutat, una iniciativa que ha assegurat ja estava dibuixada en el mandat anterior. 

En el torn d'intervencions, Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP, ha expressat preocupació pel manteniment futur de l'espai i ha posat com a exemple l'estat actual del parc de la Serreta, en mal estat després de fer-se una important inversió. Cañizar també ha mostrat dubtes sobre el mirador projectat sobre el turó de Can Fatjó. "Es podria invertir en altres aspectes de ciutat" ha dit Cañizar, i ha preguntat si el consistori ha parlat amb el col·lectiu 'La riera que volem', que ha presentat diversos estudis i projectes per a la pacificació de la C-1413 i la recuperació de la riera per a la ciutadania. 

Més info: La Riera que Volem proposa construir un parc de 10.000 metres a l’Escardívol

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha recordat que el que s'aprovava en el ple era un avantprojecte, no un projecte. "Sempre hem defensat la dignificació de la riera i al POUM fallit aquest era un dels punts més importants". El regidor ha recordat que tant la riera com la carretera comarcal divideixen la ciutat i "és essencial nous ponts i passeres, i que la comarcal sigui un carrer més que travessa el nucli urbà". Tot i trobar que és un projecte al qual s'ha arribat tard, ha mostrat el seu vot favorable i ha aprofitat per denunciar el "lamentable estat i la degradació de la riera al seu pas per Rubí". També ha dit que és incomprensible que la proposta no s'hagi presentat a l'associació de veïns de Can Fatjó, barri on hi ha projectades una gran part de les actuacions del Balcó de la Riera. 

Justament per aquest motiu el representant de Ciutadans, Roberto Martín, ha justificat l'abstenció del seu grup. "És un projecte interessant però el barri més afectat, que és Can Fatjó, no té ni idea ni s’ha preguntat la seva opinió tenint en compte l'envergadura del projecte", ha dit. 

Xavier Cots, regidor d'ERC Rubí, ha criticat obertament el projecte. "Es nota que s’ha realitzat de pressa i corrents per optar als fons Next Generation. És del tot innecessari vist com està l'estat de tot Rubí, ens sembla una campanya de clientelisme", i ha esmentat altres projectes com l’anella verda, el carril bici, el parc del Pau i la Natura, o la cobertura de la plaça Salvador Allende, que no s'han fet o han quedat inacabats, i ha posat en dubte que es pugui dur a terme la renaturalització de la riera. 

El republicà també ha dit que la pèrgola projectada al turó de Can Fatjó estarà construïda sota darrere d'uns edificis molt alts i tindrà poca visió a la riera. "Fum i més fum quan s'apropa el final del seu mandat", ha dit Cots, qui ha afegit que "el projecte de la riera és molt més ambiciós que no només arreglar el torrent de les Abelles o treure les canyes, que són feines que hauria de fer ja de per si l’Ajuntament". 

Moisés Rodríguez li ha recriminat que la seva intervenció estigui basada en un article d'opinió del mateix republicà i li ha respost que la coberta de fusta del mirador serà justament "un dels atractius del projecte, que estarà en un punt estratègic". 

D'altra banda, durant el municipal s'ha votat per unanimitat al Pla Director Rubí Brilla 2030, el full de ruta per assolir la reducció del 55% de les emissions a la ciutat abans del 2030 respecte del 2005. 

La moció d'ERC Rubí per esclarir les declaracions fetes per l'excomissari Villarejo, en canvi, no ha tirat endavant, ja que només ha rebut el suport de l'AUP. 

Més info: El ple municipal no demanarà esclarir les declaracions de Villarejo sobre els atemptats del 17-A

Sí s'ha aprovat per Junta de Portaveus la moció presentada inicialment per l’AUP sobre la limitació de la instal·lació de cuines i supermercats fantasma. El text es va retirar de l’ordre del dia de l'últim ple municipal per poder treballar-ne el contingut amb els diferentsserveis municipals implicats.

Per últim, s’ha aprovat una altra moció, presentada d’urgència pel PSC i ECP, de suport a la reforma laboral. El text ha tirat endavant amb els vots a favor del PSC i ECP, l’abstenció de Cs i VR i els vots en contra d’ERC i l’AUP. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.