Betlem Cañizar, AUP: “Rubí és fruit d'allò que fem tota la ciutadania que hi vivim”

L'Alternativa d'Unitat Popular s'han proposat reforçar la feina que ja feien fora de la institució

L’Alternativa d’Unitat Popular, l’AUP, ha baixat de 3 a 1 regidors a l’Ajuntament fruit de les darreres eleccions municipals. Entrevistem a Betlem Cañizar, que representarà la formació assembleària al Ple des de l'oposició, sobre el plantejament d’aquest inici de legislatura.

 

Com encareu aquest nou mandat des de l’AUP?

Des de l’AUP vam fer reflexió per pensar com encarar-lo, donat que ha canviat molt el panorama, i plantegem reforçar tota la feina que ja fèiem fora de les institucions donat que la feina que fem dins de les institucions, que la continuarem fent, és absolutament invisible i, moltes vegades, si no l’assumeix el govern, queda en calaixos, queda en no res. Durant els quatre anys anteriors es va fer una feinada entre els regidors i regidores de l’AUP quant a mocions, fiscalització, etc. La ciutadania no l’ha vist, no l’ha reconegut i l’Ajuntament algunes coses les ha tirat endavant però moltíssimes, no. Ara estic jo sola, continuaré fent feina de fiscalització i intentant ser propositiva i presentant mocions però dimensionant el seu volum, donat que tampoc dona uns grans resultats, ja no només electorals, sinó també per la mateixa ciutadania perquè les nostres propostes no es concreten, i reforçarem des de l’assemblea tot el treball fora de la institució per transformar Rubí en el dia a dia, estiguis o no estiguis a l’Ajuntament. Igual que ja ara financem el CRAC, iniciarem projectes nous.

 

En teniu algun que es pugui avançar?

Tenim uns eixos de treball ja formulats que són els de territori, feminismes i habitatges i un possible que és comunitari. Hi ha aquestes quatre comissions que estan preparant les propostes de cara al setembre. A feminismes estem treballant en temes de revisió de l’urbanisme des de la perspectiva de gènere, per exemple, però ens plantegem fer propostes que siguin tangibles com recuperar una zona boscosa, des de la seva corresponent comissió, per exemple.

 

Fins a quin punt es pot incidir des de fora de la institució?

Es poden transformar àrees concretes, es pot fer pressió perquè es faci una acció. Al final, Rubí no és fruit d'allò que fa l’Ajuntament, Rubí és fruit d'allò que fem tota la ciutadania que hi vivim i també la gent que estem a l’Ajuntament però al final som gent que vivim a Rubí. Si tot ho hagués de fer l’Ajuntament, això seria un desastre. Rubí és com és perquè tota la ciutadania som actives intentant mantenir-lo, transformar-lo, fent accions. Des de la gent que està associada a les entitats veïnals, als barris, Rubí Acull, etc., fins al nostre dia a dia quan ve una persona nova i l’acollim bé, per exemple. Per nosaltres això és molt important.

 

Menys regidors, com dèiem, significa menys capacitat d’incidir en el Ple, però ha defallit l’ànim de l’AUP?

Va haver-hi un moment al principi de ressituar-nos, que sí que va ser difícil perquè era la sensació d’haver fet una feinada durant els darrers 4, 6, 8 anys i que això no es vegi reflectit a les urnes. Això va ser un cop. Ara jo no noto que hi hagi defalliment, al contrari. A les assemblees ve més gent que abans, hi ha més propostes, jo crec que ens anirà bé perquè és molt fàcil acomodar-se en la feina institucional, amb una repercussió molt relativa i nosaltres no som un partit tradicional que visqui o que el seu objectiu únic sigui estar a l’Ajuntament, el nostre objectiu és molt més ampli, són altres objectius, no tot ho fem a través de les cadires de l’Ajuntament.

Jo crec que ha estat una oportunitat de repensar-nos, ressituar-nos on realment pot ser útil que estiguem. Sense deixar de fer la feina institucional, és clar, però ressituar-nos una mica i no fer que el 80% de la nostra energia vagi a l’Ajuntament sinó redistribuir-la una mica.

 

Quina valoració feu del pacte de governabilitat signat entre PSC i ECP?

No hem fet una valoració formal com a assemblea però nosaltres el que hem anat manifestant és que entenem la lògica dels Comuns, que pensin que incidiran a través de tenir un lloc al govern, que ens sembla molt perillós com a pacte per la ciutat perquè reforça un govern que estava en crisi aquest darrer mandat, malgrat que les urnes l’hagin reforçat, com equip de govern estaven en crisi, i pot perjudicar els Comuns, creiem. Perquè són 10 i 3 i pensem que els pot generar una crisi potent com a Comuns però això ja és cosa seva, no cosa nostra. De cara a la ciutadania, hi ha el risc que legitimi unes formes de fer que nosaltres entenem que són tòxiques per la ciutat.

 

Entenc doncs que l’AUP no passaria per un pacte similar?

No. Almenys tal com estan les coses ara és inviable. Haurien de canviar moltíssimes coses per arribar a un pacte així.

 

L’actitud de l’AUP en els plens continuarà igual d’activa?

La idea és que sí. La idea és continuar fiscalitzant, fent la feina de control que ens toca com a oposició però també fer feina propositiva i, de fet, ja hem començat. Ja hem passat el Pla de Treball, la guia que hem fet amb dones víctimes de violència masclista fora de les institucions, ja hi ha propostes per reiniciar el Reglament Orgànic Municipal, el Reglament de Participació que s’han assumit col·lectivament des de tot el Ple. Ja estem fent aquesta feina, continuarem fent-la, però dimensionant-la al final també per una qüestió de salut mental i física meva com a regidora però també de l’assemblea.

 

Ets ‘la nova de la classe’, com et veus dins el Ple?

S’ha reduït força la representativitat o la representació al Ple, a mi m’agrada més que es reflecteixi més la diversitat ciutadana en els plens, però això va com va. Jo em veig que tinc una mirada més fresca que la que tenen la resta de portaveus perquè el fet de renovar-nos cada quatre anys t’ajuda a tornar a mirar la institució amb una mirada fresca, des de fora, que no estigui encara contaminada per les dinàmiques que es produeixen en la democràcia participativa que a poc a poc va centrant en la lògica de funcionament i perds aquesta energia nova que portes a l’inici. Els regidors i regidores de l’AUP, i abans ACR que han passat per l’Ajuntament sempre ho han dit, que arriba un moment que, sense voler, acabes entrant en aquelles lògiques i perds una part de la perspectiva i perds part de l’arrelament al carrer. Creiem que nosaltres això ho mantenim pel fet de renovar-nos i a més es nota en les intervencions al Ple i es nota en com ens relacionem amb la resta de grups perquè, per exemple, jo no estic cremada amb el govern. Els anteriors regidors ja ho estaven, jo no, i això em facilita poder dialogar per poder arribar a entesa i amb la resta de l’oposició igual.

 

En relació a aquest diàleg amb l’Equip de Govern, la resta de partits ja han dit que es posen a la seva disposició per grans projectes de ciutat. És el cas de l’AUP també?

La resta de partits diuen que posen a disposició però el que cal veure és què estan proposant. És molt fàcil dir em poso a disposició però això és com esperar que l’altre et cridi. No deixa de ser una actitud passiva. Nosaltres ja hem fet propostes, ja hem aportat material que ja hem lliurat a l’alcaldessa, per tant, ja estem a disposició, ho estem fent. No estem esperant que ningú ens cridi sinó que ja estem fent coses per intentar relacionar-nos i poder tirar endavant projectes.