En Comú Podem titlla de ‘fake’ l’obertura del nou centre d’urgències de Rubí

Critiquen la falta de metges especialistes i la manca de transparència en tot el procediment

Fa una setmana era notícia la posada en marxa d’un nou centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) les 24 hores al mateix edifici del CAP Mútua Terrassa. Una setmana després però, En Comú Podem s’ha mostrat molt crític amb l’anunci de Salut i l’empresa proveïdora del servei, Mútua Terrassa. Des del partit asseguren que no hi ha metges especialistes per atendre urgències pediàtriques o de traumatologia, i que aquests casos són atesos per metges “polivalents”.  

Andrés Medrano, regidor d’En Comú Podem Rubí, ha manifestat “decepció” en aquest començament del nou CUAP a la ciutat i ha explicat que tot i que hi ha alguns serveis que s’han incorporat, d’altres s’han perdut.

“Això no respon al que la ciutat necessita”, ha dit Medrano, qui també ha opinat que no es compleixen amb les reivindicacions de la plataforma Rubí Sanitat, que des del 2016 reclama una “dotació suficient per a l’atenció primària amb el 25% mínim del pressupost i urgències pediàtriques els 7 dies de la setmana 24 h”.

Sense constància de la contractació de nous metges especialistes

Medrano ha insistit en la falta d’un especialista en urgències pediàtriques en una ciutat com la de Rubí, que encara no compta amb un hospital. “Com a mínim les urgències pediàtriques s’han de poder cobrir a la ciutat. No és de rebut que una família hagi de sortir a la matinada amb una urgència pediàtrica fins a Terrassa, tenint en compte que no tothom té cotxe. El CUAP aquesta reivindicació no la compleix”.

Així doncs, tot i que Mútua Terrassa confirmava al TOT Rubí que en aquest nou centre s'atendran urgències pediàtriques, tal com es fa en altres centres d'aquestes característiques, des d’En Comú Podem asseguren que no els hi consta cap contractació d’especialistes en aquest àmbit, i és possible que perdi el de traumatologia, tenint en compte que un 40% de les urgències que s’atenen anualment correspondrien a aquest àmbit. “Han habilitat 6 boxes d’observació, que això sí que és un guany, però és clarament insuficient i decebedor”.

L'entrada del nou CUAP de Rubí. FOTO: Redacció

L'entrada del nou CUAP de Rubí. FOTO: Redacció

 

De fet, aquest és un altra dels punts que critiquen, la falta de transparència en la carta de serveis que ofereix i de quina manera s’ha anunciat la seva posada en marxa, a través d’una nota de premsa posterior i sense cap inauguració oficial. "Hi ha hagut una nota de premsa de Mútua Terrassa però la cartera de serveis no s'ha publicat. L'únic que ens consta és que està pendent la contractació d'un metge i encara no s'ha fet".

En aquest sentit, els comuns opinen que la nota informativa assenyalava que havia entrat en funcionament el passat 28 de desembre per complir amb el termini anunciat d’obrir un CUAP en el 2021. També consideren que més que un nou CUAP, el que s'ha fet és una "reorganització" del servei que s'ofereix actualment en el CAP Mútua Terrassa, ja que tampoc s'ha obert cap nou espai. 

A més, el portaveu d'En Comú Podem Rubí ha volgut recordar el sobreesforç dels professionals sanitaris i la “infradotació” de recursos durant aquests prop de dos anys de pandèmia. “Hem d’agrair la seva feina però hem de denunciar que la ciutat mereix més”.

Els comuns denuncien el desmantellament d’especialistes en els CAP per part de la Generalitat 

D’altra banda, David Cid, diputat d’En Comú Podem, ha assegurat que el que està passant a Rubí exemplifica l’abandonament de l’atenció primària i és “una mostra del desmuntatge de l’atenció primària per part del govern de la Generalitat, en una estratègia d’anar retirant els especialistes dels CAP. No només passa a Rubí també a molts altres centres arreu de Catalunya”.

Segons Cid, la falta d’especialistes està afectant sobretot a pediatria però també a ginecologia o traumatologia. “Farem tot el que sigui possible per portar les reivindicacions de Rubí al Parlament de Catalunya i denunciarem aquesta obertura “fake”. Rubí mereix un pediatre 24 hores i que no perdi el seu especialista en traumatologia”, ha dit el diputat.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.