Els Comuns del Vallès demanen desistir de l'obra de la B-40 o Quart Cinturó

Els Comuns demanen una revisió del Pla Específic de Mobilitat del Vallès per a prioritzar la mobilitat sostenible i la reducció de la contaminació al Vallès

El Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV) ha coincidit amb una crisi sanitària, i per extensió econòmica, produïda pe la Covid-19. Aquests dos fets han portat als Comuns del Vallès a demanar una revisió del PEMV, tenint en compte escenaris de caràcter preventiu i pressupostari que volen que es vegin reflectits en el desenvolupament del pla. Segons els Comuns, estudis recents han confirmat una major prevalença de virus similars a la Covid-19 en territoris d’alta contaminació com és el cas del Vallès i, alhora, és previsible una crisi econòmica que agreugi la capacitat inversora de les administracions públiques.

Els Comuns demanen l’actualització dels objectius del pla amb un doble propòsit: aprofundir en les mesures que apostin clarament en la mobilitat sostenible i saludable i una priorització de les actuacions que suposin una millor relació cost/benefici.

Consideren que l’objectiu contemplat pel PEMV pel que fa a la reducció de gasos d’efecte hivernacle “és clarament insuficient”. Segons el portaveu comarcal Carles Rodríguez “cal introduir decididament aquelles actuacions que permetin una reducció important i significativa que vagi en la línia dels compromisos assumits per la pròpia documentació aprovada per la Generalitat de Catalunya”.

Consideren que la proposta del PEMV aposta pel sistema de mobilitat privada front el sistema de transport públic, i aquest fet es constata amb les pròpies dades del PEMV on el traspàs modal a transport públic previst es molt baix (21%). Les actuacions viàries proposades segueixen afavorint el transport privat, mode amb més impacte ambiental i més excloent socialment. Per Rodríguez “s’hauria de corregir la proposta en el sentit d’invertir els percentatges i prioritzar projectes de transport públic que han d’afavorir la mobilitat sostenible i reduir la contaminació i les emissions. El PEMV hauria de tenir com a objectiu assolir entre el 60-70% de la inversió en modes sostenibles”.

Pels comuns, el PEMV tampoc aborda la situació de greuge injustificat en el sistema tarifari, deixant el tema pel nou escenari de la T-Mobilitat. L’actual sistema de corones en l’àmbit de l’ATM suposa un greuge per les connexions intermunicipals en el Vallès. Mentrestant no arriba la T-Mobilitat, que ha de solucionar aquest dèficit, entenem que es pot avançar en una política tarifària més afavoridora i que fidelitzi usuaris del transport públic”.

Pel que fa a la B-40 O Quart Cinturó, els Comuns demanen el desestiment d’aquesta obra i argumenten que, el Quart Cinturó, projectat fa més de 50 anys, te un elevat impacte ambiental sobre zones d’interès agrícola i forestal, i consolida un model de mobilitat insostenible centrat en el vehicle privat  que és completament contradictori amb l’emergència climàtica actual. Per això proposen finalitzar les obres del Quart Cinturó iniciades el 2007 al tram Viladecavalls-Olesa que connectaran el Vallès amb el Baix Llobregat. I pel que fa a la resta de traçat previst inicialment, proposen desistir del tram del Quart Cinturó entre Terrassa i Granollers, i apostar per un nou model de mobilitat que prioritzi el transport públic i que aprofiti i millori els eixos viaris existents, més propers als nuclis urbans i d’activitat productiva i amb menor impacte ambiental i menors costos.

En l’àmbit ferroviari, entre d’altres, demanen la priorització del nou intercanviador en l’àmbit del nus de comunicacions AP7-C58, al sud de Barberà del Vallès que connecti la R4 i la R8, que permetria amb una menor inversió que la proposta orbital, facilitant la connexió Catalunya Central-Terrassa-Sabadell-Granollers amb un sol intercanvi. I la priorització del tramvia UAB-Montcada actualment en estudi informatiu i procés de redacció que permetria, amb una longitud de 10 km, la connexió entre Rodalies i FGC.

Per últim proposen una nova governança del transport públic al Vallès. Per a Rodríguez: “Cal més treball conjunt i l’establiment de marcs de col·laboració entre els Vallesos. Alhora, calen grans consensos polítics i institucionals doncs la millora de la mobilitat al Vallès és un tema de país”. En aquest sentit, els Comuns proposen la creació d’un Organisme de Mobilitat del Vallès en el marc d’un veritable òrgan planificador i gestor de la Regió Metropolitana de Barcelona que treballi per a garantir l’implementació del Pla, participat per la Generalitat, món local i supralocal i entitats del territori.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.