La CUP denuncia les agressions al territori de Rubí i el nou ERO de Ficosa

Responsabilitza a la Generalitat d’una política industrial “erràtica” i una falta de model de transició energètica

Aquest dimecres al matí, la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant ha visitat la fàbrica abandonada de Ficosa, situada a la carretera d'Ullastrell, i ha parlat amb els treballadors de Rubí que ara treballen a la filial de l'empresa a Viladecavalls, afectada per un nou ERO i propietat de Panasonic. 

Reguant ha criticat "l'ofensiva de les grans empreses que busquen destruir llocs de feina, bàsicament per deslocalitzar i abaratir els costos de producció". La cupaire ha recordat que Ficosa ja va patir anteriorment un procés d'ERO i ha acusat la Generalitat de mostrar "una política industrial erràtica" comprant part de les accions d'aquesta empresa fa anys i "abocant a Ficosa a una gran multinacional com és Panasonic". Segons Reguant, el nou ERO d'extinció compta amb el "xantatge" de la propietat per reduir el nombre de treballadors acomiadats i que la resta renunciï als seus drets adquirits durant anys. "S'ha d'aturar aquest ERO, no respon a motius objectius sinó subjectius. Mentre que acomiaden gent a través de l'ERO subcontracten persones per empreses temporals", ha dit. 

En aquest sentit, creu que la Generalitat i el Govern de l'Estat han de posar condicions a l'hora de rebre fons europeus a aquelles empreses que "pel camí acomiaden gent", i si ho fa ha de ser garantint els llocs de feina i la seva qualitat. "És indispensable d'un pla d'indústria nacional que aposti per l'economia circular i ecologista i que rebi inversió pública que garanteixi llocs de feina, cosa que no ha existit en aquest país". 

D'altra banda, Xavier Pellicer, també diputat de la CUP, ha criticat les agressions al territori de Rubí per part de la Generalitat, fent referència a la nova línia d'alta tensió que es projecta des de Maials fins a Rubí, la recuperació del camp de golf de Can Sant Joan per a la pràctica d'aquest esport, o l'obertura del tercer abocador a la ciutat, a Can Balasc. 

"S'estan patint una sèrie d'agressions que es veuen agreujades per aquesta incompareixença absoluta de la Generalitat i una falta de model de residus que no es basi en produir i dur-los a determinades zones", ha dit Pellicer, qui ha afegit que "mentre s'omplen la boca amb les energies renovables el que estan fent, com passa aquí a Rubí, és trinxar absolutament el territori", i ha demant aturar tots aquests projectes que afavoreixen empreses privades en perjudici de la ciutat i el seu paisatge. 

Montse Rouse, membre de la Plataforma Rubí sense Abocadors, també ha manifestat que la plataforma actualment està treballant en la llei de residu 0 al Parlament i el que es demana és una moratòria fins a la nova llei de residus perquè les infraestructures que s'autoritzin no entrin en contradicció amb el que s'aprovi. Tanmateix, Rouse ha assenyalat que Barcelona hauria d'assumir la generació de residus i el transport de l'energia, en al·lusió a la nova línia d'alta tensió. "Els municipis de la corona no tenim cap avantatge, hem de rebre els residus i les subestacions elèctriques, empreses que tenen una alta incidència ambiental". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.