Juan José Giner (PP): “L’ocupació no és de dretes ni d’esquerres, és un delicte”

El candidat a l’alcaldia de Rubí del Partit Popular explica alguns dels projectes principals del seu programa electoral

El TOT Rubí enceta una ronda d’entrevistes amb els candidats a l’alcaldia de Rubí de cara a les pròximes eleccions municipals del 28 de maig. Ho fa amb Juan José Giner, candidat del Partit Popular a la ciutat, sota el lema ‘Volver para avanzar’.

La formació va deixar de tenir representació en el ple municipal després de l’expulsió de dos regidors en el 2018 i d’escollir-lo a ell com a nou representant del PP a escassos mesos dels últims comicis. “Va ser tot molt precipitat”, reconeix Giner.

Giner, a la terrassa de la biblioteca municipal de Rubí. FOTO: NHS

Giner, a la terrassa de la biblioteca municipal de Rubí. FOTO: NHS

El popular, de 49 anys, es defineix com a “fill de Rubí”, amb avis paterns que van ser masovers de la masia de Can Tiraires, desapareguda per la construcció de l’autopista, i amb família materna militar.

L’alcaldable, que es presenta per segona vegada en uns comicis municipals, va estudiar Ciències Polítiques i Administració Pública. Actualment és l’administrador d’un negoci familiar de subministraments i manteniment, “petit però solvent”, amb 53 anys d’història a la ciutat.

"Tenim projectat cobrir part de la riera per a aparcament"

Quins són els eixos principals del vostre programa electoral per als comicis municipals?

Les nostres bases van en línia amb les del Partit Popular en l’àmbit nacional, que és un projecte de llibertat, convivència, baixada d’impostos, cultura de l’esforç i atracció d’empreses. Tot això vinculat al nostre programa electoral, on hi ha ordre i gestió, seguretat ciutadana, ajuts a pares i mares treballadors, juntament amb famílies nombroses, i a autònoms. I el pla urbanístic, que per a nosaltres és essencial per al creixement de Rubí.

En què consisteix aquest pla urbanístic?

D’aquest depèn la qualitat de vida del rubinenc. El model de ciutat passa per canviar i executar un pla urbanístic eficaç. Sabem que tenim els pitjors ratis de xarxa econòmica del Vallès Occidental. Hem d’atraure l’inversor i formar els rubinencs perquè puguin entrar a treballar en aquestes empreses, la qual cosa repercutirà a la butxaca dels ciutadans per poder gastar en el nostre comerç.

En aquest pla urbanístic tenim projectat cobrir, com vam dir en les eleccions passades, part de la riera. Continuem amb aquesta idea i insistim.

Voleu que aquest espai cobert de la riera serveixi com aparcament?

Correcte. Hi ha una cicatriu que cal curar i tapar-la. Seria cobrir la part que dona més al centre, des de Pich Aguilera, on es podrien instal·lar aparcaments a la part superior i també per a oci.

"La zona de “la bombonera” de Ca n'Oriol hauria de ser zona d’oci i restauració per als rubinencs"

Considereu l’aparcament un problema real per a la ciutadania?

És un problema molt gran perquè la major part de les urbanitzacions se’n van a comprar a Terrassa perquè no hi ha aparcament. I també dotar de bons locals comercials a Rubí. Per què no venen les grans firmes a Rubí, com un Mango o un Zara? Perquè et demanen uns metres mínims en els locals comercials i no n’hi ha.

També volem adequar en el pla urbanístic la zona de “la bombonera” per a locals comercials i restauració. I que la restauració rubinenca tingui prioritat.

Us referiu a “la bombonera” de Ca n’Oriol?

I tant. Zones d’oci per a joves allà.

No seria complicat tenint en compte el paisatge del parc?

No estem parlant del parc, parlem de “la bombonera”.

Una zona asfaltada del parc on s’anaven a construir edificis.

Exactament. I on més enllà hauria d’anar la construcció de l’hospital també, on es va posar la primera pedra. La zona de “la bombonera” hauria de ser zona d’oci i restauració per als rubinencs.

També tenim projectat un pont per a vianants des de la plaça Marquès de Barberà fins al centre.

Certament ara hi ha molta distància entre el pont del carrer Cadmo i el de Sant Joan per accedir des de l’altra banda de la riera.

Sí, alguna cosa més a prop per a la gent del Castell o que baixa des de Sant Jordi Parc caminant per Xercavins.

La zona de la Font de la Via que acaba amb el pont dels Ferrocarrils també l’obriríem per unir-lo amb Les Torres per poder anar en cotxe i amb carril bici. Això també ho tenim projectat en mobilitat perquè és una zona per descongestionar. A més, els que han de baixar de Font de la Via han de passar, òbviament, per algun dels ponts. D’aquesta manera podríem desviar el trànsit.

"A l’ocupa no se l’ha de desnonar, se l’ha de desallotjar"

Un tema que és pal de paller per al PP és la seguretat. Algú pot pensar que ho feu servir com a arma electoral?

He sentit dir a tertulians a Ràdio Rubí per les tardes que parlar de seguretat era ser racista. Crec que sense seguretat no existeix llibertat ni convivència i sense respecte a la propietat no hi ha democràcia. L’ocupació no és de dretes ni d’esquerres, és un delicte.

A les famílies desafavorides se les ha d’ajudar però per això han d’estar els poders públics i els serveis socials, i a l’ocupa no se l’ha de desnonar, se l’ha de desallotjar.

"Proporcionar càmeres unipersonals als policies i pistoles Taser en la competència que puguem"

Quin és el vostre programa pel que fa a seguretat?

És ampli i al setembre el vaig avançar: crear oficines antiocupes fent servir les de Proursa, assistència jurídica en ocupació il·legal, defensar la llei antiocupa, recuperar patrulles rurals i la unitat canina, reforçar el servei de protecció civil, instal·lar càmeres de videovigilància i detecció de matrícules per a cotxes sostrets a les entrades dels municipis, proporcionar càmeres unipersonals als policies i pistoles Taser en la competència que puguem, i una unitat d’intervenció ràpida.

Posar en marxa als barris consells de seguretat com a òrgans canalitzadors de participació ciutadana i patrulla permanent de divendres a diumenge a Les Torres.

També en cas de litigi per una ocupació, que el mateix govern local es presenti com a acusació perquè està afectant la convivència i la llibertat del ciutadà.

Les patrulles rurals per a què servirien?

Per a reforçar les urbanitzacions. També hem defensat que la policia no pot estar en un edifici habilitat que era un antic escorxador.

"Denunciem que els agents de policia motoristes no tenen roba d’hivern, porten la mateixa que quan van a peu"

L’han reformat fa un parell d’anys.

Bé, els vestuaris de les dones, si no recordo malament, no tenen ni climatització ni ventilació i encara estaven a mig enrajolar, amb el feminisme que tenim en aquest govern municipal. Per tant, cal habilitar la policia de forma adequada al segle XXI i amb els recursos humans corresponents. També denunciem que els motoristes no tenen roba d’hivern, porten la mateixa que quan van a peu.

Que sàpiguen que el Partit Popular construeix una alternativa, anem a defensar als rubinencs primer, després al municipi i per últim al partit, és un programa totalment municipalista, no ens marquen línies a seguir ni des de Barcelona, Catalunya o Madrid.

"No tenim infraestructures per a una ciutat de 80.000 habitants"

Pel que fa als impostos i el comerç, pots ampliar quina és la vostra proposta?

Deduccions d’IBI als autònoms que tinguin com a domicili fiscal el seu mateix habitatge, deduccions a empreses rubinenques que contractin rubinencs, fomentar mecanismes de segona oportunitat per a negocis que es troben en situació d’emergència, contractar a pimes innovadores certificades per dirigir projectes a la nostra ciutat, pla d’atracció d’inversions en els polígons, més sinèrgies entre aquests, etc.

Quines consideres que són les principals mancances de la ciutat?

Justament llegia un article de Llugany (proclamat alcalde en el 1979) que deia que els tres grans problemes de Rubí eren l’avinguda de l’Estatut, la riera i la segona estació de tren. Encara estem igual, a què s’ha dedicat el govern? No tenim infraestructures per a una ciutat de 80.000 habitants.

"Rubí no és atractiu perquè hi ha molta delinqüència i l’inversor no vol venir"

Té a veure que Ajuntament i Generalitat estiguin governats per diferents colors polítics?

Crec que no hi ha excusa, ni per part d’Esquerra ni del PSC, perquè han estat i estan en diputacions, consells comarcals i a la Generalitat. És qüestió que es posin d’acord i tinguin interès pel municipi. O bé els polítics d’aquí no tenen la suficient força.

En les últimes eleccions autonòmiques, tots porten com a projecte estrella tenir un hospital. Vaig elaborar un informe que va anar directament a Madrid i aquí va venir Ana Pastor, que era ministra de Sanitat. Em van recollir l’interès.

"Ens hem convertit en una espècie d’economia soviet i tancada dins el nostre municipi"

Altres carències: deixadesa en el manteniment urbà, inseguretat ciutadana, manca de servei de pediatria, col·legis convertits en barracons, no tenir més piscines municipals, la falta d’aparcament, tancament de negocis...Rubí no és atractiu perquè hi ha molta delinqüència i l’inversor no vol venir.

Per atraure el talent necessites estabilitat política. S’han perdut projectes molt importants. Sabem que hem de protegir el comerç local però no volem grans centres comercials i se l’ha emportat Sant Cugat, l’Ikea Sabadell, a la Llana anava el Parc Vallès, la zona esportiva de l’Espanyol on està el Duet Sports...A tot se li ha dit que no. Ens hem convertit en una espècie d’economia soviet i tancada dins el nostre municipi.

"Quan algun gos defequi que s’agafi aquell ADN per comprovar i sancionar"

Alguna cosa més que vulgueu afegir del vostre programa?

Tornar a la finestreta única per a ciutadans, sobretot per a la gent gran, que per tema d’internet ho té complicat i hi ha moltíssimes queixes.

O sigui una OAC presencial.

Exactament. Tenim gairebé 100 propostes, també per a parcs canins.

Als que tenim gos ens interessa.

El primer és tenir un cens de mascotes per saber el nombre que hi ha, després elaborar una normativa que estableixi que per tants gossos ha d’haver-hi tants parcs canins, i tenir subministres i zones d’ombra. Quan es porti el gos al veterinari se li ha de fer una anàlisi d’ADN que ho ha d’assumir el propi Ajuntament i quan algun animal defequi s’agafi aquell ADN per comprovar i sancionar.

Als collars també volem implementar codis QR perquè quan es perdin, simplement amb el mòbil, qualsevol ciutadà sàpiga a qui trucar i on anar, i no passar per la burocràcia de trucar a la policia o la gossera.

"Fins que no hi hagi resultats, no es pot parlar de pactes"

Quin és la teva idea del Rubí de futur?

Conjugar el Rubí antic amb el modern. Protegir el patrimoni local i tenir zones noves, com un recinte de fires.

Arribat el moment de les eleccions, amb quins partits estaríeu disposats a pactar?

Com va dir Aznar en el seu dia, fins que no hi hagi resultats, no es pot parlar de pactes.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació