Un ple extraordinari aprova destinar 455.000 euros per cobrir diferents necessitats de la ciutat

S’invertiran en la millora dels pipicans, el Mercat municipal i les escoles municipals, entre altres

Aquest divendres s’ha celebrat un ple municipal, extraordinari i urgent, que ha aprovat una modificació pressupostària per poder disposar de part del romanent de tresoreria, per valor de 455.000 euros, i destinar-los a diferents àmbits de la ciutat Ho ha fet amb els vots a favor de l’equip de govern, format pel partit socialista i els comuns, Ciutadans i Veïns per Rubí. Tant l’AUP com ERC s’han abstingut.

En què es gastaran aquests diners?

La regidora d’Hisenda, Mª Carmen Cebrián, ha explicat que aquesta nova partida de diners es destinaran a diferents inversions que havien quedat sense dotar econòmicament, “per cobrir necessitats per als nostres veïns i veïnes”.

Tot i que en alguns casos no s’ha detallat en què es traduiran exactament aquestes noves partides, s’ha donat a conèixer que es destinaran prop de 56.000 euros al Servei d’Informàtica per fer les inversions necessàries per donar continuïtat al teletreball del personal municipal i per dotar de connectivitat d’Internet a l’equipament de La Cruïlla, que aquest curs ha d’acollir el Servei Local de Català.

Altres 65.000 euros seran per a la millora de les zones d’esbarjo per a gossos, els horts municipals i la neteja de torrents; 35.000 euros al Servei d’Esports per canviar el paviment de la pista esportiva del Parc de la Pau i la Natura; poc més de 70.000 euros per a la instal·lació de tanques perimetrals en places i parcs, i per a la compra de mobiliari del parc de Sant Muç.

Uns 4.500 euros aniran a parar al servei de comunicació del consistori per comprar material per realitzar la seva tasca; 1.075 euros per a la compra d’elements per a la cuina de La Cruïlla perquè pugui continuar amb els cursos que s’hi realitzen; 5.000 euros per a la compra de separadors de carril bici i miralls de trànsit; 11.100 euros per a inversions en punts d’informació a la ciutat;  i gairebé 71.000 euros per a la compra d’eines i materials per als plans d’ocupació i les agents cíviques.

També es destinaran prop de 17.000 euros per a la millora de l’equipament del Mercat municipal i una quantitat similar per a la compra de material per al desenvolupament dels diferents cursos que imparteix el Rubí Forma.

Inversió en les escoles municipals

Les escoles municipals de Rubí també es veuran beneficiades, previsiblement, per aquesta nova inversió. L’escola d’art i disseny edRa rebrà més de 38.000 euros per a la compra de material per al desenvolupament dels cursos: 42.300 seran per a l’Escola de Música per a material per donar classes i per a la compra de dos pianos que van guanyar en un dels processos participatius.

Per últim, l’Escola bressol La Bruna rebrà més de 22.000 euros per al canvi de terra de l’equipament.

ERC Rubí i l’AUP s’abstenen en la votació

Betlem Cañizar, portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular, ha explicat el motiu de l’abstenció del seu partit. “Ens sembla molt bé que es destini el romanent i les inversions semblen a priori correctes, tot i no tenir el detall d’elles”. Segons Cañizar, “com a oposició pensem que es podria destinar encara més diners”.

D’altra banda, Xavier Corbera, al capdavant d’ERC Rubí, ha aprofitat la seva intervenció per recordar “les famílies que estan patint els judicis del 17-A” i s’ha mostrat satisfet perquè l’Ajuntament de Rubí pugui fer servir els romanents. Tot i això, Corbera ha assegurat que “desconeixem amb la priorització que heu decidit, i per aquest motiu el nostre vot serà una abstenció”.

La regidora del partit socialista ha aclarit que les regles fiscals han quedat suspeses per al 2020 i el 2021, per la qual cosa el romanent tornarà a estar a disposició del consistori l’any vinent.

Situació d’emergència extraordinària per la Covid-19

A principis d’octubre, i causa de la situació de pandèmia, el Consell de Ministres va adoptar l’acord de sol·licitar al Congrés dels Diputats que quedés suspès l’acord del Consell de Ministres de l’11 de febrer de 2020 pel qual s’adeqüen els objectius d’estabilitat pressupostària i deute públic per al conjunt d’Administracions Públiques.

Així, en el moment en què s’aprovi la suspensió, els objectius d’estabilitat i deute públic i la regla de la despesa són inaplicables. Paral·lelament, el Congrés dels Diputats ha considerat per majoria absoluta que, davant una situació d’emergència extraordinària, se suspenen les regles fiscals per al 2020 i el 2021.

Segons el consistori, això beneficia l’Ajuntament de Rubí en dos aspectes. D’una banda, un cop finalitzi el 2020, el Pla d’estabilitat financera aprovat l’any 2019 quedarà automàticament sense efecte, al no haver de complir la regla de la despesa per a aquest 2020. I, de l’altra, ofereix l’oportunitat de fer servir els romanents de tresoreria congelats des de l’any 2012 per la Llei Montoro.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.