El ple municipal aprova congelar els impostos de 2022

Es manté la supressió de la taxa de terrasses als bars i restaurants, així com la del mercadal

Aquest dijous ha tingut lloc un segon ple municipal telemàtic corresponent al mes de setembre i un dels punts més importants ha estat l’aprovació inicial de les noves ordenances fiscals, que s’ha fet amb els vots a favor de l’equip de govern, format per PSC i En Comú Podem, i les abstencions de la resta de l'oposició. 

La recaptació dels ingressos municipals per al 2022 serà la mateixa per als impostos com l'Impost de Béns Immobles (IBI), l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), l'Impost sobre vehicles, la plusvàlua, i l'Impost sobre construccions i obres (ICIO). A més, es manté la supressió de la taxa de terrasses als bars i restaurants i la del mercadal, una exempció que va tenir lloc arran de la crisi de la Covid-19. 

També s’ha incorporat l’exempció de la taxa en l’ús de l’equipament Rubí Forma un cop l’any per a les entitats sense ànim de lucre inscrites al Registre d’Entitats.

Pel que fa al tipus impositiu de l’IBI, aquest es mantindrà en un 0,67, el més baix des de fa més de 30 anys però un 0,045 per sobre de la mitjana de la comarca. En aquest sentit, el rebut mitjà d’aquest impost a la ciutat és de 487 euros, mentre que l’any 2020 era de 492 euros.

Per a Betlem Cañizar, portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular, els impostos són necessaris però ha dit que s’hauria de saber què ha de pagar cadascú i com s’han de restribuir, per afegir que “ens podem queixar de com se’ns retornin”. A més, Cañizar ha preguntat per l’IBI que paga l’església per tots els edificis que té a la ciutat.

Toni García, de Veïns per Rubí, ha valorat positivament que es mantingui la suspensió de les taxes a les terrasses però ha criticat que el salari brut dels rubinencs estigui per sota de la mitjana de la comarca i que “paguem impostos de primera per a uns serveis de tercera”. Segons García, no hi ha un manteniment de qualitat a la ciutat i ha fet menció a l’incivisme que “està regnant impunement”.

El portaveu de Ciutadans, Roberto Martín ha manifestat que troben a faltar en aquestes ordenances “ser valents” amb l’IBI. Martín considera que són unes ordenances fiscals “continuistes”, la qual cosa no representa una mala notícia i ha demanat ser “més sensibles” amb les famílies de la ciutat que esta patint les conseqüències de la crisi sanitària.

Xavier Corbera, d’ERC Rubí, ha assegurat que els impostos que es paguen actualment “no estan a l’alçada de l’esforç dels nostres ciutadans” i ha afegit que el municipi no té serveis de qualitat. Corbera s’ha referit a la sensació d’inseguretat, la neteja o els serveis socials, i també a les terrasses que abusen de l’espai públic. “Any rere any anem cap enrere” ha dit.

M. Carmen Cebrián, regidora socialista d’Hisenda, ha reconegut que el tipus impositiu de l’IBI és una mica més alt que la resta de la comarca però ha explicat que només la possibilitat d’abaixar-lo un 1% ja suposaria una disminució de 200.000 euros en els ingressos de l’Ajuntament. “Hi ha moltes coses a fer i no estem en un moment que puguem perdre un euro”, ha dit, per afegir que no són uns impostos continuistes, “estem donant un bon servei a la ciutat”.

Llum verda a mocions sobre la pobresa menstrual i l'FP

S’ha aprovat per Junta de Portaveus una proposta del Jovent Republicà de Rubí per lluitar contra la pobresa menstrual i pal·liar el sobrecost de l’adquisició de tampons i compreses, i alhora donar a conèixer altres mètodes més respectuosos amb el medi ambient, així com desenvolupar campanyes de sensibilització i coneixement des d’una perspectiva interseccional.

També ha prosperat la moció presentada per l'equip de govern, PSC i ECP, per demanar la millora del sistema de Formació Professional a Catalunya, que a Rubí ha deixat una setantena d'alumnes sense plaça per a la primera opció.

Mocions que no han tirat endavant

Una de les mocions que no ha obtingut llum verda ha estat la presentada per l’AUP sobre la policia local, per a qui ha demanat més cursos formatius d’assistència obligatòria per a totes les escales de funcionaris de la Policia local sobre drets humans i mediació pacífica, entre altres.

Tampoc ha tirat endavant una moció d'ERC que demanava un protocol de festes populars, en el qual el govern ha assegurat que ja s'està treballant.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.