El ple municipal aprova el nou pla d’equipaments amb l’oposició en contra

Crítiques al nomenament de Maria Mas com assessora amb funcions de cap de gabinet

Aquest dimarts s’ha celebrat el ple municipal de Rubí corresponent al mes de desembre. El debat de la sessió plenària s’ha centrat en el nou pla d’equipaments i en el nomenament de Maria Mas com assessora amb funcions de cap de gabinet a l’Ajuntament de Rubí.

Betlem Cañizar, portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular, ha criticat el retorn al consistori rubinenc de la regidora del PSC, Maria Mas, a qui ha titllat “d’eterna” i ha dit que amb un salari brut de 50.000 euros, “el mateix pressupost que la Biblioteca o la Torre Bassa, no veiem gens clar què aporta a la ciutat”.

En aquest sentit, Cañizar ha expressat “l’absoluta oposició i rebuig” del seu partit a aquest nomenament i ha insistit que “no queden molt clares quines seran les funcions i potser això indica que potser no és del tot útil”.

Toni García, de Veïns per Rubí, s’ha mostrat en contra de les figures d’assessors o càrrecs de confiança, ja que considera que en la majoria de casos serveixen per col·locar a dit persones afins al partit, “forma part del clientelisme d’aquest país” i creu és un costum habitual de les diferents administracions. “Ho entendríem per a persones independents i altament qualificades però en la majoria de casos no és així”, ha dit.

García també s’ha referit als socis de govern, En Comú Podem, i ha declarat que donar suport a la creació d’aquests càrrecs forma part de la seva “incoherència i cinisme”. A més, ha recordat el ja criticat nou càrrec i sou de Pau Navarro, exregidor de la formació morada i ara assessor de govern.

En la mateixa línia, però més breu, s’ha pronunciat Monte Soler, regidora d’Esquerra Republicana, qui ha preguntat quines seran les tasques a desenvolupar per Maria Mas en els pròxims mesos previs a les eleccions municipals. “Tenim la sensació que ha vingut a fer la campanya del PSC pagada amb diners públics”, ha afegit.

Pla d’equipaments municipals

L’aprovació del nou pla d’equipaments de Rubí, a proposta de l’equip de govern, ha protagonitzat la segona part del debat. En el document s'ha realitzat una diagnosi de la ciutat, que compta amb un total de 178 equipaments municipals. D’aquests, 109 són de titularitat pública, 51 són privats i 18 més pertanyen a altres administracions. Segons el govern municipal, amb aquest pla s’obté "una fotografia" de l’estat i usos d’aquests espais i una projecció per als pròxims anys.

Marta Oliva, regidora del PSC, ha explicat que aquest document és una eina “bàsica i viva”, que s’anirà actualitzant i contempla 16 propostes d’inversió concretes, les quals encara no s’han publicat amb detall.

Per a la portaveu de l’AUP però, aquest pla és “molt polític”, ja que abunden les qualificacions “i es parla de la feina feta”, i creu que no ha estat elaborat per personal tècnic. A més, Cañizar considera que hi ha manca de participació i de debat ciutadà.

De la mateixa manera, Toni García ha titllat el pla de “document irrellevant” per la falta de consens amb la ciutadania i els grups de l’oposició. El portaveu de Veïns també ha denunciat la falta d’inversions en les urbanitzacions, a excepció de les obres previstes a Can Mir, i la despesa de 6 milions d’euros per rehabilitar l’antiga fàbrica Supersond i la compra, per un milió i mig d’euros, de l’antiga oficina de La Caixa.

En la mateixa línia però més breu, Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, ha dit que no es pot parlar d’un document sense debat previ i que calia un treball conjunt al ser un document tan important. “Més enllà de ser un document tècnic o polític és un programa electoral per a la pròxima campanya”, ha manifestat.

Soler s’ha sumat a les crítiques de l’oposició i ha demanat la retirada d’aquest pla d’equipaments “perquè no s’ha consensuat ni s’ha escoltat ningú”. Segons la republicana, la participació ciutadana ha estat “ridícula” i tampoc estan representades les entitats ni la resta de partits polítics.

Per a la regidora d’ERC, “les transformacions clau de la ciutat requereixen un consens ampli”, i ha preguntat al govern municipal si tenen un model de ciutat perquè li sembla que està fet “a pedaços”.

Finalment, el pla s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern, format per PSC i En Comú Podem, i els vots en contra de l’AUP, Veïns per Rubí, Ciutadans i ERC.

En el torn de precs i preguntes, la portaveu de l’AUP ha preguntat pel cas de Brian Ríos, mort als calabossos dels Mossos d’Esquadra aquest estiu, i l’alcaldessa de la ciutat, Ana María Martínez, ha avançat que l’assumpte es tractarà amb tots els grups municipals en la pròxima junta de seguretat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.