Els portaveus dels grups municipals de Rubí fan balanç un any després de les eleccions

Ens aporten la seva opinió d’aquest primer any, tot coincidint amb l’emergència sanitària provocada pel coronavirus

Ara fa un any, el 26 de maig, se celebraven eleccions municipals a tot l’Estat per decidir qui governaria a l’alcaldia de cada ciutat durant els pròxims 4 anys. A Rubí la força més votada va ser el Partit Socialista de Catalunya, amb 10 regidors (10.483 vots), seguit d’Esquerra Republicana, amb 7 regidors (7.231 vots). En Comú Podem (3.388 vots) i Ciutadans (3.298 vots) van aconseguir 3 regidors cadascun, i Veïns per Rubí (2.054 vots) i l’Alternativa d’Unitat Popular (1.621 vots) un regidor per grup municipal.

Posteriorment, el PSC i En Comú Podem arribaven a un pacte de govern per al nou mandat.

Un any després, des del TOT Rubí hem preguntat a tots els portaveus municipals amb representació en el ple, quina és la seva valoració un any després de les eleccions, tenint en compte la crisi social i econòmica provocada per la Covid-19.

L'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez, a la plaça del consistori

L'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez, a la plaça del consistori

Ana María Martínez, alcaldessa de Rubí amb el Partit Socialista (PSC)

"Avui fa tot just un any que els rubinencs i rubinenques ens donaven, de nou, la seva confiança a través de les urnes. Una victòria socialista que ens feia iniciar el mandat amb la il·lusió de continuar posant l'administració pública al servei de les persones, amb objectius valents i amb l'ambició i la clara voluntat de fer de Rubí el que la nostra ciutadania es mereix.

Durant aquest any el nostre grup municipal ha trobat uns companys de viatge que complementen i fan més enriquidora aquesta experiència de la política municipal. I tot just quan la maquinària començava a funcionar, ens hem trobat amb una crisi sanitària a escala mundial sense precedents i que ha posat a prova a tota la ciutadania i, per descomptat, també a les administracions.

Aquesta crisi ens ha frenat durant uns mesos, però el que no ens farà és perdre de vista els nostres objectius de mandat. Ara més que mai les persones són el centre de la nostra acció; parlem d'habitatge, però també ho fem d'igualtat; pensem en els nostres comerciants i restauradors, en les nostres empreses i les nostres entitats. És temps de pensar en color i deixar el gris, la nostra ciutat reeixirà de nou com hem fet en altres episodis de la nostra història.

Enfortim les nostres estructures i reconstruïm plegats la ciutat que estimem."

 

Xavier Corbera, d'ERC

  

Xavier Corbera, portaveu del grup municipal d'Esquerra Rubí (ERC)

“Fa un any vam estar molt a prop de poder mirar Rubí amb una perspectiva de futur més esperançadora. Avui seguim defensant un projecte de ciutat amb visió de futur, centrat en la mobilitat, la sostenibilitat, les persones i la competitivitat com a municipi.

La Covid ha posat de manifest un ajuntament que es mou amb peus de fang i considerem que el lideratge i la bona gestió política ens hagués anat molt bé per afrontar aquesta situació tan difícil que estem vivim."

 

Andrés Medrano, Ànnia García i Pau Navarro, regidors d'En Comú Podem

  

El grup municipal d’En Comú Podem (ECP)

“El primer aniversari de l’actual mandat municipal arriba en un context del tot insòlit. Un context que ens està posant a prova a totes, de forma individual i col·lectiva, des de totes les perspectives. I per tant també està posant a prova els governs, els nous governs, que, com a administració de primera línia, donem la primera resposta a tantes necessitats sobrevingudes.

L’espai polític d’En Comú Podem va encetar aquest mandat municipal amb bones notícies. El maig de l’any passat vam guanyar un regidor, i el nostre Ple va quedar configurat més d’esquerres que mai (21 dels 25 regidors/es). I amb aquest escenari, la nostra gent ens va traslladar el mandat de formar part d’un govern progressista. “Contradiccions” va ser la por i la paraula que més present va estar a les diferents deliberacions (a les assemblees, consell, i executives). Però veníem a aportar solucions i desbloquejar la ciutat. En primer lloc vàrem facilitar l’aprovació de pressupostos 2019 amb un acord de governabilitat i a finals de setembre de 2019, quatre mesos després de les eleccions, En Comú Podem, per mandat assembleari, entra al govern junt amb el PSC.

Per a què? Per a moltes més coses de les que vuit mesos després -pandèmia inclosa- tenim executades. Però per a totes aquelles qüestions a les que ens vam comprometre tenim ja col·locada la primera pedra.”

Roberto Martín, candidat de Cs a Rubí

Roberto Martín, candidat de Cs a Rubí

Roberto Martín, portaveu de Ciutadans a Rubí (CS)

“Ilusionados. Así se sentía nuestro grupo municipal al empezar el mandato. Creíamos que empezaba una época próspera para nuestra ciudad, donde todos los partidos, agentes sociales y entidades pudiéramos entendernos para recuperar una ciudad sumida en una decadencia palpable. Tendimos nuestra mano para resolver problemas que estaban enquistados y apostamos por una política útil y respetuosa.

Durante este año, Ciudadanos ha seguido defendiendo la inversión en las urbanizaciones, la eliminación de las torres de alta tensión, la construcción de vivienda protegida, la eliminación de las zonas azules, el aumento de agentes de la policía local, la construcción de la escuela del Bosc, la ampliación de la escuela de educación especial de Ca n´Oriol, la limpieza y mantenimiento de nuestras calles, entre muchas otras cosas…

Sin duda este ha sido un año complicado, pero si de algo han servido estos 365 días, es para corroborar que la línea del gobierno municipal (tragaderas de En Comú Podem incluidas) es la misma que la de los últimos años. Nada ha cambiado. No han tenido ninguna intención de cambiar, ni de escuchar, ni de colaborar, ni de tan siquiera disimular sus excesos y su política maniquea.

Cuando parecía que no podía empeorar, tristemente llegó el Covid-19…

Mientras tanto, la oposición, con ideologías antagónicas, ha sido capaz de sentarse en una misma mesa para trabajar propuestas donde Rubí fuese la prioridad. Ahora, más que nunca, toca arrimar el hombro. ¡Seguimos!”

El regidor de Veïns per Rubí (VR), Toni Garcia

   

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí (VR)

“El primer any de mandat s’ha caracteritzat pel continuisme respecte al mandat anterior, ara amb un pacte entre PSC i En Comú Podem que s’ha caracteritzat d’inici per un increment dels sous i de la despesa de govern, a més de continuar amb el clientelisme característic de les figures dels assessors de govern.

En termes de gestió de ciutat no ha canviat res: continuen els problemes de manteniment, de neteja, de mobilitat, d’organització de Recursos Humans, de manca d’inversions, d’accés a l’habitatge, ara amb un pressupost retallat de PROURSA, gestionat per En Comú Podem, entre altres problemes de la nostra ciutat.

Malauradament continuem amb el problema dels abocadors heretat de l’època de govern d’Iniciativa per Catalunya i, en concret, de la possible obertura a curt termini de l’abocador de Can Balasch, on el govern municipal ha sigut incapaç de mostrar públicament el seu desacord amb el plantejament que fa el promotor i la Generalitat de Catalunya.

Per desgràcia, en un moment de crisi com el que vivim degut a la Covid-19, ens trobem amb un govern a la ciutat, que fa anys que és incapaç de fer funcionar l’estructura de l’Ajuntament.”

Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP

   

Betlem Cañizar, portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP)

“La valoració d’aquest any de mandat es veu enterbolida pel xoc vital i polític de la crisi del coronavirus. Els darrers dos mesos han estat un sacseig i (esperem) un replanteig de moltes qüestions.

El mandat es va iniciar amb un govern en minoria que de seguida es va reforçar amb En Comú Podem. Aquest pacte havia de dur el PSC cap a polítiques més participatives i socials, però les retallades en àrees liderades per ECP, o els increments de sou sembla que mostren, pel contrari, una tendència al continuisme.

L’emergència climàtica, la voluntat expressada pel govern de seguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, i la crisi que estem vivint haurien de forçar un canvi urgent de les prioritats polítiques, i sobretot la valentia del govern i l’oposició per a encarar aquestes transformacions.

Des de l’AUP hem fet múltiples propostes en aquest sentit. Algunes han estat escoltades, altres postposades o rebutjades. Continuarem insistint en propostes essencials per a què les polítiques posin la vida de les persones i del planeta en el centre: nou model de mobilitat, economia local i de proximitat, cooperativisme, foment de les xarxes ciutadanes, corresponsabilitat i participació en la cura de l’entorn i de les persones, habitatge com a bé d’ús i no bé d’intercanvi, etc.”

 

De les 10 formacions que es presentaven als comicis locals, només sis van aconseguir representació municipal, i van quedar fora del consistori Junts per Rubí (1.378 vots), el Partit Popular (1.171 vots), VOX amb (715 vots) i Rubí Republicana-Primàries Catalunya (282 vots).

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.