El PSC, el partit amb més alcaldies d'entre les ciutats grans de Catalunya

L'alcaldia de Rubí està en mans dels socialistes, una dinàmica que s'ha repetit a gran part dels Ajuntaments de Catalunya

El passat dissabte 17 de juny va tenir lloc a Rubí, i a la resta de municipis de Catalunya, el Ple d'Investidura, on Ana María Martínez (PSC) va ser proclamada alcaldessa per tercer mandat consecutiu. Això no va suposar cap sorpresa, ja que la formació socialista va ser la més votada als comicis del 28 de maig, tot i que va perdre un regidor respecte de les eleccions del 2015.

Més info: Martínez, alcaldessa de nou en una sessió plena de tensió

La imatge del PSC agafant l'alcaldia de l'Ajuntament s'ha repetit en 16 de les 23 ciutats catalanes amb una població superior als 50.000 habitants, entre les quals destaquen les tres capitals de província: Barcelona, Tarragona i Lleida. A banda de les capitals, el PSC també liderarà els consistoris de ciutats com Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Mataró, Santa Coloma de Gramenet o Reus. El PSC també ha aconseguit molta presència a les capitals de comarca, com Tortosa o El Vendrell.

Així doncs, dels municipis amb més població, Junts es queda l'alcaldia de Sant Cugat del Vallès; el PP la de Badalona i Castelldefels; la CUP la de Girona; En Comú Podem la del Prat de Llobregat; ERC la de Manresa, i a Terrassa governarà el partit municipalista de Tot per Terrassa.

 

 

La força amb més alcaldies i també la més votada a les eleccions

Les passades eleccions municipals també ens van deixar clar que a Catalunya el PSC es converteix en el partit amb més vots (712.949), amb una clara diferencia amb el segon i el tercer més votat, Junts (552.089) i ERC (519.833). Els socialistes també assoleixen la tercera posició pel que fa al nombre de regidors (1.453), on aquí lidera ERC (2.895) seguit de Junts (2683).

Cal recordar, però, la caiguda generalitzada de la participació i que tot i situar-se a la part més alta de la taula, tots tres partits han perdut vots respecte a les eleccions del 2019, sent Esquerra Republicana el que més ha caigut, amb 302.274 vots menys.

Tot i la poca presència de Junts per Catalunya a les grans ciutats, aquests resultats es deuen a una força concentrada fora del cinturó metropolità, ja que a municipis com Hospitalet, Badalona, Santa Coloma, Cornellà o Sant Boi no tenen ni un sol regidor. A l'AMB predomina clarament el partit vermell, on ha guanyat a 19 dels 28 municipis de més de 10.000 habitants. El PSC ha obtingut una mitjana de vot del 34,70% en les 27 ciutats de més de 10.000 habitants de l'AMB (treien Sant Cugat, on governa Junts)

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.