A Rubí guanyen els partits constitucionalistes

A les eleccions generals del 10 de novembre, el PSC, VOX, PP i Cs sumen el 48,38% dels vots a Rubí i ERC, Junts per Catalunya i les CUP el 28,24%

Encara sense haver superat del tot la ressaca electoral, la conclusió d’aquestes segones eleccions generals és, a grans trets, que la jugada estratègica de Pedro Sánchez no li ha sortit bé, ja que torna a guanyar (120) però perd tres diputats, i es veu de nou obligat a pactar amb el bloc independentista del Congrés, que ha sortit bastant ben parat (ERC i JuntsxCat sumen 21), o a reprendre el diàleg amb Podemos (35), que ha baixat en nombre de vots però és l’única alternativa d’esquerres que li queda si vol esquivar els partits nacionalistes.

Pel que fa a la dreta, el gran perdedor ha estat Albert Rivera, que ha signat el fracàs estrepitós de Ciutadans amb la seva dimissió aquest matí. Al PSOE també li queda l’opció de fer una gran coalició amb un reforçat Partit Popular (88), una situació que no s’ha donat mai a Espanya però sí a altres països de la Unió Europea. Sigui com sigui, un dels protagonistes de la jornada ja estat VOX, el partit de Santiago Abascal, que ha aconseguit 52 diputats i li trepitja els talons als populars.

Pel que fa a Rubí, el PSC (25,39%) ha tornat a ser el gran vencedor de les eleccions generals, tot i que ha perdut tres punts després dels últims comicis del 28-A. En Comú Podem (18,59%) i ERC (18%) s’han mantingut en la mateixa línia i, a l’igual que la resta de l’Estat espanyol, el PP (7,36%) ha remuntat, Ciutadans (7,08%) ha sofert una davallada i en canvi VOX gairebé ha doblat el nombre de vots (8,55%).

Si mirem els resultats electorals del 10-N a Rubí des de la perspectiva independentista i constitucionalista, veurem que aquest últim bloc guanya amb escreix als nacionalistes. I és que el PSC, VOX, PP i Cs sumen el 48,38% dels vots a la ciutat. En canvi, el sector sobiranista format per ERC, Junts per Catalunya i les CUP només aconsegueixen el 28,24%.

De fet, una de les sorpreses d’aquestes últimes eleccions a Rubí ha estat l’auge de VOX, encapçalat fins ara per Vanessa Garrido, que fins a hores d’ara no ha atès a cap mitjà de comunicació local.

De fet, VOX ha aconseguit a Rubí (8,55%) més vots que a Barcelona (5,32%). En comparació amb altres ciutats catalanes de més de 50.000 habitants, és la quarta de Catalunya on treu millors resultats, després de Tarragona (10,16%), Reus (9,34%) i Viladecans (8,73%). VOX ha convençut a més rubinencs i rubinenques que no pas a Castelldefels (8,51%) o Badalona (8,38%), municipis on també ha superat la mitjana de vots a Catalunya.

Més informació