Rubí homenatja la Segona República

Per primera vegada ho fa oficialment amb un acte institucional que fins ara convocaven les entitats locals

Representants de partits polítics i entitats locals han commemorat aquest dimecres els 90 anys de la declaració de la Segona República espanyola. Per primer cop s'ha fet a través d'un acte institucional ja que, fins ara, eren les entitats locals les encarregades d'organitzar-lo.

A causa de la situació epidemiològica però, no hi ha hagut cap parlament i l'homenatge s'ha limitat a una ofrena floral al monument de la plaça de la República. Hi han participat les entitats Òmnium Rubí i l’Aula d’Extensió Universitària, i els partits Alternativa d’Unitat Popular, En Comú Podem, Esquerra Republicana i el Partit dels Socialistes.

Les entitats Òmnium Rubí i l'Aula d'Extensió Universitària han participat en l'acte d'homenatge. FOTO: NHS

Les entitats Òmnium Rubí i l'Aula d'Extensió Universitària han participat en l'acte d'homenatge. FOTO: NHS

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha destacat el fet que enguany sigui la primera vegada que se celebra un acte oficial d'aquesta mena i ha reconegut que l'any passat es va plantejar fer-ho però amb la Covid-19 no era l'escenari més adient. Segons la primera edil, es tracta d'un acte "per fer justícia a la nostra història", i ha recordat que la proclamació de la Segona República va posar les bases de les escoles actuals, i altres valors que avui dia "són ben vius i vàlids".

D'altra banda, el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro, ha expressat que la Segona República també és referent de "lluites que són molt actuals" i ha aprofitat l'avinentesa per animar a "entitats memorialistes i amb bagatge a continuar fent la seva feina", tot recordant la tasca del consistori dels últimes mesos per recuperar espais a la ciutat per a la memòria històrica.

En aquest sentit, ha avançat que la inauguració oficial de la plaça Neus Català, després del canvi de nom de la plaça Nova, s'endarrerirà probablement al 5 de maig, en memòri dels espanyols deportats i morts en el camp de concentració de Mauthausen

Un moviment polític que sorgeix del rebuig a la monarquia 

El 14 d’abril de 1931 es va proclamar a l’Estat espanyol la Segona República, un moviment polític de rebuig a la monarquia d’Alfons XIII, durant el regnat del qual va tenir lloc la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930).

A Catalunya, Francesc Macià va proclamar la República Catalana, situació que va evolucionar en l’establiment de la Generalitat i amb l’aprovació el 1932 de l’Estatut d’autonomia, que fixava les competències catalanes. Aquesta època va estar caracteritzada per la modernitat i la democratització de matèries com l’educació, l’economia i la sanitat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.